POSTNORD
SVENSKA OCH DANSKA STATEN SKJUTER TILL 2,2 MDR KR (Direkt)

2017-10-20 15:48

STOCKHOLM (Direkt) Postnord, som ägs av den svenska och den danska staten, har på fredagen slutit avtal som innebär att ägarna skjuter till 2,2 miljarder kronor för transformationen av bolagets danska verksamhet.

Det bekräftar den svenska regeringen i ett pressmeddelande.

Överenskommelsen innebär att den danska staten skjuter till 1,53 miljarder kronor i ett bidrag för att upprätthålla den samhällsomfattande posttjänsten och specifikt ges för att täcka extra så kallade legacy-kostnader för uppsägning av de danska medarbetare som har särskilda villkor.

Därutöver tillskjuter den svenska staten, som äger 60 procent av bolaget, 400 miljoner kronor av eget kapital medan den danska staten skjuter till 267 miljoner kronor.

Postnord har pressats av sjunkande brevvolymer under många år.

"Digitaliseringen har medfört att en kraftig omställning av den danska verksamheten måste genomföras. Vi är därför mycket glada över att ägarna har kommit överens om finansieringen och att ägarna står enade bakom Postnords verksamhet. Det gör att vi nu med full kraft kan fortsätta att ställa om den danska verksamheten vilket tillsammans med de aviserade lättnaderna i den svenska postregleringen skapar goda förutsättningar för hela koncernens fortsatta stabilitet och strategiska utveckling", säger Postnords styrelseordförande Jens Moberg.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -