ABB
ÅTERHÄMTNING FRÅN SVAG HALVÅRSRAPPORT VÄNTAS - ANALYTIKER (Direkt)

2017-10-20 14:50

STOCKHOLM (Direkt) ABB:s senaste rapport var föga kraftfull, och aktien stängde på minus 3 procent. Vinsttappet var större än SME-konsensus hade väntat sig i tre av fyra divisioner, med högre råvarupriser och viss intern överkapacitet som främsta förklaringar från vd Ulrich Spiesshofer.

Han framhöll dock god tillväxt, och några djupare spår av pessimism har rapportmissen inte sått: inför det tredje kvartalet väntar sig analytikerna högre resultat i samtliga divisioner, om än marginella lyft, enligt SME Direkts sammanställning av 25 analyser.

På koncernnivå spås rörelseresultatet öka med 3 procent, i linje med den av samma analytikerkollektiv estimerade försäljningsökningen.

"Vi väntar oss underliggande momentum i det tredje kvartalet", skriver Morgan Stanley (rekommendation: jämvikt) och nämner tre aspekter där man tror på bättring:

1) sekventiell återhämtning i rörelsemarginalerna för Electrification Products och Robotics & Motion (de divisioner med mest negativa skillnader gentemot förhandstipsen, red anm),

2) basordermomentum, det vill säga högre tillväxt i de småorder med värde lägre än 15 miljoner dollar som utgör ett styrkemått på ABB:s underliggande affär. Morgan Stanley tror att det andra kvartalets plus 3 procent har ökat ytterligare till plus 5 procent.

3) vändning uppåt inom den oljeberoende processindustrisidan, en av ABB:s svagare slutmarknader på senare år. ABB har flaggat för att detta är det som tynger, medan den kortcykliska verkstadsefterfrågan stiger.

Under det gångna kvartalet har ABB både haft en sorts kapitalmarknadsdag - en "Innovation & Technology Day" i Detroit i början av september - och aviserat ett större förvärv; av GE Industrial Solutions i slutet av samma månad.

Deutsche Bank reflekterar kring båda i sin förhandskommentar: kapitalmarknadsdagen bör ha medfört generell optimism i analytikerskrået, resonerar banken eftersom ABB sade att marginalmissen i senaste rapporten var en engångshändelse som snabbt korrigerats. Société Générale nämner från kapitalmarknadsdagen att ABB ser 2018-2020 som goda tider jämfört med övergångsåret 2017.

Vad gäller förvärvet påminner Deutsche Bank dock om att det kommer att sänka ABB:s lönsamhet under minst två år, eftersom det som köptes är klart mindre lönsamt än ABB, och att återköpsprogrammet lades på is.

ABB:s rapport publiceras torsdag 26 september klockan 7.00. En webbsänd rapportkonferens inleds klockan 14 (tel 08-50 51 00 31).

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


ABB Ltd - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -