BOLIDEN
NYTT STARKT KVARTAL VÄNTAS 3 KV - ANALYTIKER (Direkt)

2017-10-18 09:57

STOCKHOLM (Direkt) Gruv- och smältverksbolaget Boliden slog i somras med råge marknadens förväntningar för det andra kvartalet. När det nu drar ihop sig till niomånadersrapport noterar flera analytiker att det mesta verkar ha fortsatt att gå bolagets väg och förväntningarna är högt satta.

"Boliden har slagit konsensusförväntningarna för det tredje kvartalet fyra år i följd och vi tror att trenden kommer att fortsätta i det femte", skriver till exempel Nordea i en analysuppdatering i början av oktober.

Kollegorna på Handelsbanken Capital Markets ser också fram emot en stark rapport.

"Till följd av en mycket gynnsam kombination av starka gruvvolymer, en bra smältverksverksamhet, säsongsmässigt lägre kostnader och väsentligt högre metallpriser, väntar vi oss att Boliden ska rapportera rekordresultat i det tredje kvartalet", skriver bankens analytiker.

Enligt SME:s sammanställning av tolv analytikers prognoser väntas i snitt ett justerat rörelseresultat om 2.295 miljoner kronor, upp från det andra kvartalets 2.196 miljoner och väsentligt över de 1.318 miljoner som rapporterades för det tredje kvartalet i fjol.

Av Bolidens underliggande rörelseresultat väntas 1.653 miljoner kronor från affärsområdet Gruvor och 716 miljoner från Smältverk.

Under det andra kvartalet bidrog koppargruvan Aitik med ovanligt höga volymer med en anrikad volym på 10,4 miljoner ton, upp från 8,8 miljoner samma period i fjol och 9,3 miljoner ton i årets första kvartal. Frågan är om det tredje kvartalet varit lika lyckosamt.

Den brutna volymen påverkas av tillgängligheten på malmkrossar, som i sin tur påverkar vilka områden som kan brytas. Under större delen av juli stod en av tre krosstationer stilla för reparation", uppgav bolaget i halvårsrapporten.

Även kopparhalten, 0,29 procent, var väsentligt över den nivå på 0,22 procent som rapporterades ett år tidigare och också över det första kvartalets 0,23 procent. En hög halt är dock inte omöjlig även för det tredje kvartalet, lät vd Lennart Evrell förstå i en intervju med Direkt.

Också i Bolidenområdet utanför Skellefteå var produktionen hög i det andra kvartalet med en "mycket gynnsam metallmix". Under det tredje kvartalet har ett åtta dagar långt produktionsstopp emellertid genomförts i anrikningsverket.

Analytikerna brukar också titta lite extra på nickel- och koppargruvan Kevitsa, som Boliden köpte 2016. Vid förvärvstillfället hyllade många analytiker köpet ur strategisk synvinkel, men alla var inte lika övertygade om att priset var det rätta. Hittills har resultatutvecklingen dock varit god.

I spåren av flera kvartal med starka resultat och ett rejält positivt kassaflöde har Bolidens balansräkning förstärkts till en grad där flertalet analytiker räknar med rejäla extrautdelningar framöver.

"Efter en återhämtning i metallpriser och flera år av investeringar plus stabilt resultat från förvärvet av Kevitsa, kommer företaget sannolikt att misslyckas med belåningsmålet 20 procent vid slutet av 2017", skriver Swedbank i en typisk kommentar, i vilken banken ser en potential för en extrautdelning om 1,5-2 miljarder kronor under våren 2018.

Rapporten publiceras på tisdag 24 oktober, klockan 7.45. En telefonkonferens för media och analytiker inleds klockan 9.

Graf: Boliden kursutveckling 2 år

Källa: Infront

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Boliden - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -