SHB
BOLÅNEMARGINALER 3 KV KOMMER ATT SYNAS NOGA - ANALYTIKER (Direkt)

2017-10-16 11:41

STOCKHOLM (Direkt) Handelsbankens bolånemarginaler kommer att synas noga när SHB som första nordiska storbank släpper rapporten för det tredje kvartalet.

Det framgår av analytikerkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av inför onsdagsmorgonens rapport.

Enligt Inquiry Financial väntas Handelsbanken redovisa ett rörelseresultat om 5.243 miljoner kronor för det tredje kvartalet (5.691), mot 5.257 miljoner i det andra kvartalet.

SHB:s största marknader ur räntenettoperspektiv är i sin tur Sverige, Storbritannien och Norge. Rörande den brittiska verksamheten gäckar brexit medan svensk och norsk bostadsmarknad uppvisat svaghetstecken på senare tid.

"Bolånetillväxten och marginaler är fortsatt i fokus. Vi förväntar oss att volymerna gradvis normaliseras, troligtvis med en eftersläpning jämfört med de ytterligare regleringsåtgärderna som diskuteras", skriver Goldman Sachs avseende de oroande tecknen på norsk och svensk bostadsmarknad.

Även Deutsche Bank noterar att bostadsmarknaderna i Sverige och Norge bromsar in. Den tyska storbanken bedömer att det kommer att innebära svårigheter för fortsatt räntenettotillväxt för banker med exponering mot båda de nordiska marknaderna.

SHB-koncernens räntenetto väntas ha varit 7.429 miljoner kronor i det gångna kvartalet (7.041), i så fall en sekventiell ökning från det andra kvartalets 7.321 miljoner kronor.

Analytikernas åsikter går delvis isär omkring Storbritannien och inverkan från brexit. Nordea Markets spår fortsatta motvindar från den brittiska verksamheten, bland annat till följd av att pundet har försvagats. SEB Equities bedömer dock att vinsttillväxten kommer att börja öka från den brittiska verksamheten under årets andra halvår.

Bland andra delar som analytiker lyfter fram som fokuspunkter återfinns (som alltid) kapitalpositionen. Enligt konsensus förväntas kärnprimärkapitalrelationen ha ökat 0,1 procentenhet sekventiellt till 23,5 procent. FI-kravet bedömdes i halvårsrapporten till 20,3 procent. Således låg kapitalnivån något över den övre gränsen i målintervallet om 1-3 procentenheter, jämfört med rådande krav.

"Återköpsmandatet om 6 procent av de utestående aktierna lär inte användas eftersom vi antar ett överskottskapital om mindre än 20 punkter", skriver Credit Suisse i en analys.

Handelsbankens rapport för det tredje kvartalet väntas klockan 7 den 18 oktober med efterföljande presskonferens klockan 8.30 samt en telefonkonferens klockan 11. I nästa vecka väntas rapporter från samtliga övriga nordiska storbanker förutom Danske Bank som släpper rapport den 2 november.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Handelsbanken A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -