OHLSSON(RB)
STATISTIK ANTYDER BÖRJAR STABILT NÅ INFLATIONSMÅL (Direkt)

2017-10-16 11:06

STOCKHOLM (Direkt) Även om det finns mycket brus i enskilda siffror kan man nu notera att KPIF-inflationen tre månader i rad legat över Riksbankens inflationsmål, vilket kan ses som ett tecken på att Riksbanken nu stabilt börjar nå inflationsmålet.

Det sade vice riksbankschef Henry Ohlsson till journalister på måndagen.

"Jag konstaterar att vi tre månader i rad har legat på en inflationstakt på 2,3 procent. Det är klart att när vi tre månader i rad ligger kring eller över inflationsmålet antyder det verkligen att vi börjar nå inflationsmålet på ett stabilt sätt", sade han.

Han tillade att den senaste mätningen av inflationsförväntningarna talar i samma riktning.

"Det var 2 procent på alla tidshorisonter. Det finns stort brus i mätningarna, men det är klart att om man får belägg för att de rör sig upp mot inflationsmålet och att trovärdigheten för inflationsmålet stärks, så säger det också någonting", sade Henry Ohlsson.

Han ville inte spekulera i vad Riksbanken kommer att göra med sitt program för tillgångsköp när det löper ur vid årsskiftet eller vad en eventuell förlängning av ECB:s köpprogram får för betydelse för det beslutet. Han påpekade dock att Sverige som en liten öppen ekonomi självklart är beroende av omvärlden också penningpolitiskt. Han tillade dessutom att åtgärder från ECB är dubbelriktade för Sverige eftersom lättnader i euroområdet också innebär att ekonomin där går bättre.

"Om Europa börjar gå bättre är det positivt för svensk exportindustri", sade Henry Ohlsson.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -