OHLSSON(RB)
LÖNEAVTAL INGET HINDER FÖR ATT NÅ INFLATIONSMÅL (Direkt)

2017-10-16 11:28

STOCKHOLM (Direkt) De treåriga löneavtal som tecknats i Sverige är enligt många bedömare för låga för att Riksbanken ska klara av att varaktigt få inflationen till målet på 2 procent, men vice riksbankschef Henry Ohlsson håller inte med.

"För några år sedan hade vi en inflationstakt på nära noll och nu är den två. Löneökningarna har varit väldigt måttfulla under hela den här perioden. Det finns inget ett-till-ett-samband mellan inflationstakt och löneökningar. Det finns många andra saker som påverkar inflationstakten", sade han till journalister på måndagen.

Vad gäller löneökningar noterade han att löneglidningen i Sverige trendmässigt minskat på senare år, vilket han för egen del kopplar samman med ett mer flexibelt arbetskraftsutbud.

"Vi ser både internationellt och i Sverige att arbetsutbudet är mycket mer flexibelt i dag än det var för 15-20 år sedan. I den meningen är det kanske inte så konstigt att sambanden mellan resursutnyttjande och löneutveckling har blivit svagare. Jag tycker att väldigt många debattörer missar vad som har hänt med arbetsutbudet", sade han.

Han sade tidigare i ett anförande vid Medlingsinstitutets konferens om samhällsekonomiska förutsättningar för lönebildningen att den ökade andelen äldre i den svenska arbetskraften är ett tecken på denna ökade flexibilitet. Nu är 2 procent av arbetskraften över 65 år och andelen stiger.

"I Sverige går man i pension och sedan fortsätter man att arbeta", sade Henry Ohlsson och tillade att det finns vissa tecken på att det blir allt vanligare att man går i pension och sedan börjar arbeta igen efter ett par år.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -