OHLSSON (RB)
BEHÖVS EXPANSIV PEN POL FÖR INFL NÄRA 2% (NY) (Direkt)

2017-10-16 10:23

(tillägg: från stycke fem)

STOCKHOLM (Direkt) Penningpolitiken har bidragit till att inflationen i Sverige har kommit upp och att konjunkturen är stark. Det behövs dock en expansiv penningpolitik för att inflationen ska kunna vara nära 2 procent även framöver.

Det sade vice Riksbankschefen Henry Ohlsson på måndagen, enligt sammanfattning som publicerats på Riksbankens webbplats.

Han redogjorde också för Riksbankens beslut nyligen om att byta målvariabel för penningpolitiken, till KPIF, och att använda ett variationsband för utfallen för att påminna om att inflationen inte kan vara exakt 2 procent varje månad. Riksbanken siktar dock alltid mot 2 procent.

"Jag vill att det ska vara glasklart för arbetsmarknadens parter att det är 2 procents inflation som är målet för penningpolitiken. Riksbanken kommer alltid att sikta dit, oavsett om inflationen ligger innanför eller utanför bandet", sade Henry Ohlsson.

Han sade att det handlar om att öka den ekonomiska aktiviteten.

"Som jag ser på det hela handlar trenden i ökad inflation om att öka den ekonomiska aktiviteten i Sverige och se till att hjulen snurrar snabbare för att se till att det är möjligt att höja priser och i sista steg att höja lönerna. Det är det scenario vi har", sade han.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -