SCANDIDOS
VÄNTAR VALIDERINGSGODKÄNNANDE FRÅN VARIAN - VD (Direkt)

2017-09-28 09:05

SAN DIEGO (Direkt) Strålterapibolaget Scandidos bedömer att dosdetektorsystemet Delta4 Discovers validering med strålbehandlingsbolaget Varian Medical Systems utrustning kan läggas till handlingarna om någon vecka.

"Det är den sista pusselbiten för att verkligen få full fart på försäljningen av Discover", säger Scandidos vd Görgen Nilsson till Nyhetsbyrån Direkt.

Det som återstår i valideringen är att Varian undertecknar den, enligt Görgen Nilsson.

"Vi trodde att vi skulle ha haft det så att vi kunde gå ut med ett pressmeddelande redan här på Astro, men det ligger någon vecka bort i tiden", säger Görgen Nilsson.

Scandidos bedömde tidigt i valideringsprocessen att det skulle vara en fördel att ha samvalidering. Däremot trodde de inte att valideringen skulle ha stor klinisk betydelse, utan att de flesta kunder skulle kunna genomföra behandlingar ändå. I valideringsprocessen har Scandidos känt sig motarbetade av de stora strålterapitillverkarna i valideringsprocessen uppger Görgen Nilsson. Det har medfört att valideringsprocessen inte har gått lika snabbt än förväntat.

För att snabba på valideringsprocesserna med Varian och Elekta har Scandidos tagit hjälp av kunder.

"Elekta har varit väldigt svåra att komma till tals med och få till den här valideringen. De har inte velat ställa upp på det och inte ens velat diskutera med oss. Vår strategi där har varit att bli klara med Varian och sedan sätta press på Elekta via kunder", säger Görgen Nilsson.

När en österrikisk kund köpte en Delta4 Discover, vilket aviserades i ett pressmeddelande den 10 augusti, tillsammans med tre av Elektas strålbehandlingssystem Versa HD krävde kunden att en validering med Elekta och Scandidos skulle genomföras.

Tillverkarna av strålbehandlingssystem har regulatoriska krav vid montering av Scandidos detektorsystem och har då ett helhetsansvar för systemet. Kunderna kan visserligen välja att använda Scandidos detektor utan den här valideringen. Men om Varian och Elekta ska ta ansvar är det bäst om det finns en validering.

Med Varian bedöms valideringen vara klar i oktober medan valideringen med Elekta väntas ske absolut senast i mars 2018. Förmodligen blir valideringen med Elekta klar redan i december enligt Görgen Nilson.

Vid utgången av april 2017, i Scandidos brutna räkenskapsår 2016/2017 hade bolaget likvida medel på 8,3 miljoner kronor. I början av september genomförde Scandidos en riktad nyemission på 15 miljoner kronor.

Har ni tillräcklig finansiering för att inte behöva anskaffa med kapital?

"Nu har vi så vi klarar oss för att trycka gasen i botten", säger Görgen Nilsson.

Delta4 Discover är en produkt för kvalitetssäkring av strålbehandling som mäter att den levererade dosen under strålbehandlingen överensstämmer med dosplaneringen. Systemet har sedan tidigare både ett godkännande från FDA och en CE-märkning i Europa.

Astro är den globalt sett största strålbehandlingskongressen och pågick under tiden från den 24-27 september i San Diego, USA.

Magnus Bernet +46 8 5191 7911

Nyhetsbyrån Direkt


ScandiDos - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -