RÄNTOR/VALUTOR
GEOPOLITIK SKUGGAR FORTSATT MARKNADEN (Direkt)

2017-09-26 10:56

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna stiger svagt under tisdagens förmiddag, med tyska räntor 1 punkt upp överlag, medan börserna visar en blandad utveckling.

Riskaptiten fick sig en törn på måndagseftermiddagen i spåren av nya utspel från Nordkorea, vilket ledde till att yenen och schweizerfrancen stärktes och guldet steg, men sedan dess har marknadsrörelserna varit relativt sidledes.

Dollar/yen har parkerat runt 111:70, medan dollarn stärkts ytterligare något till 1:1820 mot euron.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong Ho sade att man tolkade Donald Trumps tweets i helgen som en krigsförklaring, och att FN:s stadgar ger Nordkorea rätten att skjuta ner amerikanska bombplan även om de inte befinner sig i nordkoreanskt luftrum. Vita husets pressekreterare Sarah Sanders tillbakavisade påståendet att USA hade förklarat krig.

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare, HR McMaster, sade att de har fyra eller fem olika scenarier för hur krisen med Nordkorea ska lösas, och en del "är hemskare än andra". Pentagon uppgav att presidenten har en "omfattande arsenal" att använda sig av vid behov.

Utrikesdepartementen i såväl Ryssland som Kina uppmanade på tisdagen åter till återhållsamhet och besinning, och Ryssland hänvisade till att arbete pågår i bakgrunden för att lösa krisen.

Data visade att den franska tillverkningsindustrins konfidensindikator sjönk till 110 i september, jämfört med 111 föregående månad. President Emmanuel Macron ska hålla ett tal om eurosamarbetets framtid på tisdagen, och på onsdagen ska den nya regeringen presentera sin första budget.

USA-räntorna visar små förändringar, med den tioåriga statsobligationen på 2,22 procent.

Två Fed-ledamöter i den duvaktiga delen av policykommittén talade på måndagen. Charles Evans (Chicago, röstande i FOMC i år) sade att det, givet skiften i teknologi och konkurrens, inte är tydligt att den senaste tidens svaghet i inflationen är övergående.

"Jag är lite nervös att en del av den senaste tidens svaghet kan vara lite mer strukturell. Det kan vara vissa saker som vi inte förstår fullt ut. Det kanske städas bort med några månaders statistik. Jag tror att det förmodligen tar lite mer än några månaders data", sade Charles Evans.

Han vill se tydliga tecken på ökande löne- och pristryck innan nästa steg tas i nedtrappningen av den ackommoderande penningpolitiken.

Neel Kashkari (Minneapolis, röstande som reserverat sig mot höjningarna i mars och juni) sade att Fed inte behöver skynda fram med räntehöjningar utan har tid att låta inflationen stiga till 2 procent.

"Jag ser inte att inflationen är på väg upp så jag ser ingen anledning att börja bromsa", sade han.

På tisdagen talar Loretta Mester, Raphael Bostic, Lael Brainard och Janet Yellen, med fokus på de två senare. Brainard talar om arbetsmarknaden klockan 16.30 och Yellen om inflationen, osäkerheten och penningpolitiken klockan 18.45.

Det är bara en knapp vecka sedan förra FOMC-mötet då Fed höll styrräntan oförändrad men beslutade om en påbörjad neddragning av balansräkningen.

Samtidigt visade medianprognosen i "dot plot" fortsatt på en räntehöjning till i år och tre nästa år. Det tolkades i nuvarande läge som hökaktigt och dollarindex drogs upp till 92,50, för att därefter ha stigit ytterligare till 92,80.

Under tisdagseftermiddagen kommer hushållens konfidensindikator för september, som väntas sjunka till 120,0 från 122,9 efter att ha stigit två månader i rad.

Svenska räntor handlas 1-2 punkter upp, medan kronan tappat 6 öre mot dollarn och 2 öre mot euron från måndagen.

Producentpriserna sjönk 0,8 procent i augusti från månaden före och steg 3,8 procent i årstakt, ned från 5,7 procent i juli. En starkare krona har bidragit till lägre såväl export- som importpriser, som sjönk 1,8 respektive 1,3 procent under månaden. Konsumtionsvaror för inhemsk tillgång steg 2,5 procent i årstakt, ned från 4,2 procent i juli.

"Givet den senaste krontrenden så väntas årstakten för importpriserna för konsumtionsvaror sannolikt fortsätta ned de kommande månaderna. Detta kommer i sin tur att slå igenom på konsumentnivån, och dämpa inflationen. Detta är ett viktigt skäl till att vi spår en lägre KPIF-inflation nästa år", skriver Nordea i en kommentar.

Brexitförhandlingarna med EU har återupptagits och på tisdagen ska Theresa May träffa Donald Tusk. Pundet har i stort sett gått sidledes under veckan.

Nordea har tidigarelagt sina förväntningar om en räntehöjning från Bank of England, till november i år från första kvartalet 2018, efter nya signaler från BOE.

"Räntehöjningen bör inte ses som starten på en åtstramningscykel. Det skulle i stället vara ett försiktigt borttagande av en del av en stimulans som gavs efter brexitomröstningen 2016. Längre fram tror att en inbromsande ekonomi kommer att dra ned inflationen under målet, och BOE väntas därmed lämna sin policyränta oförändrad under resten av prognosperioden", skriver Nordea.

              tisdag kl 10.55 (måndag kl 16.15)
              ==================================
USD/SEK    8:0760   (8:0167)   Statsobl 2y  -0,69  (-0,68)
EUR/SEK    9:5418   (9:5283)   Statsobl 10y  0,87   (0,86)
EUR/USD    1:1814   (1:1887)   Räntegap/ty     47     (45)
US obl 10    2,22     (2,24)   Ty obl 10     0,40   (0,41)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -