MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (Direkt)

2017-09-22 16:44

MÅNDAG DEN 25 SEPTEMBER

=======================

kl 10.00: Tyskland: IFO-index september

Har stigit successivt under året men sjönk något till 115,9 augusti och väntas ligga kvar på den nivån i september.

Den starkare euron har ännu inte dämpat humöret. Tyska industri-PMI steg till 60,6 i september jämfört med 59,3 föregående månad, över väntade 59,0.

kl 15.00: ECB: Mario Draghi talar inför EU-parlamentets ekonomiska utskott

Den kvartalsvisa redogörelsen för penningpolitiken inför de folkvalda.

Fokus ligger på nästa ECB-rådsmöte i vilken mån ECB är redo att meddela en neddragning av QE-programmet. Vid septembermötet sade Mario Draghi att de flesta beslut väntas tas i oktober men Reuters-källor talar om viss beslutsångest inom rådet på grund av olika syn på brådskan i nedtrappningen.

TISDAG DEN 26 SEPTEMBER

=======================

kl 16.00: USA: hushållens konfidensindikator september

Efter att ha stigit två månader i rad väntas nu en viss nedgång från 122,9 till 119,5.

Credit Suisse tror att konsumentförtroendet minskade något i september. Även om arbetsmarknaden fortsätter att förbättras och aktiemarknaden förblir nära rekordnivåer, så bör de senaste naturkatastroferna dämpa optimismen.

Conference Boards arbetsmarknadsindex har förbättrats fyra månader i rad, och då det är nära korrelerat med arbetslöshetsnivån pekar det mot att de lediga resurserna på arbetsmarknaden fortsätter att minska.

ONSDAG DEN 27 SEPTEMBER

=======================

kl 9.00: KI: konjunkturbarometer september

Barometerindikatorn väntas ha sjunkit marginellt till 110,6 från 110,7. Industrin väntas ha sjunkit medan hushållen antas vara mer optimistiska enligt SME Direkts enkät.

Swedbank tror på en uppgång för barometerindikatorn.

"KI:s barometerindikator stiger i september och fortsätter att vara över 110-nivån för sjätte månaden i rad. Förutom en stark konjunktur i näringslivet räknar vi med en ökad optimism hos hushållen i samband med regeringens satsningar i höstens budgetproposition", skriver Swedbank.

TORSDAG DEN 28 SEPTEMBER

========================

kl 9.00: RB: finansutskottet håller öppen utfrågning om penningpolitiken med Stefan Ingves och Martin Flodén

Riksbanken har varit under förnyad kritik på senare tid om varför de behåller en mycket expansiv penningpolitik trots uppreviderade prognoser, högkonjunktur och en finanspolitik som eldar på. Protokollet från det senaste direktionsmötet pekar samtidigt inte på att en räntehöjning skulle ligga runt hörnet, utan Riksbanken håller fast vid sin avvaktan att lägga om kurs innan de är mer säkra på inflationsuppgången.

kl 11.00: EMU: konjunkturbarometer september

Väntas ligga kvar på 111,9 i september. Tjänstesektorn, industrin och hushållen såg en stigande optimism i augusti, medan detaljhandeln och byggsektorn dämpades något.

kl 14.00: Tyskland: KPI (prel) augusti

KPI-inflationen väntas ligga kvar på 1,8% i september. HIKP-inflationen väntas stiga till 1,9% från 1,8%. En pusselbit inför KPI för hela euroområdet på fredagen.

FREDAG DEN 29 SEPTEMBER

=======================

kl 11.00: EMU: KPI (prel) september

Totala KPI väntas stiga till 1,6% från 1,5% medan kärninflationen antas ligga kvar på 1,2%. Kärninflationen har långsamt letat sig uppåt under året men har inte legat på en högre nivå än nu sedan början på 2013.

Commerzbank noterar att ECB kommer att behöva börja minska sina tillgångsköp under 2018, så de välkomnar ett ökat underliggande inflationstryck som kan göra detta berättigat.

Kärninflationen i augusti var 0,3 procentenheter över snittet för 2016.

"Men denna uppgång beror inte på en brett baserad prisuppgång, utan främst på grund av högre priser på paketresor och boende, främst i Medelhavsländerna", skriver Commerzbank.

På grund av ökad turismefterfrågan så har hotellen inte sänkt priserna som de brukar göra efter påsk, men denna effekt väntas nu avta och hotellpriserna sjunka igen efter sommaren.

Det talar emot en fortsatt uppgång i kärninflationen, särskilt då en starkare euro håller ned varupriserna.

Detta talar för en oförändrad kärninflation, medan uppgången i den totala inflationen drivs av högre energi- och livsmedelspriser.

kl 14.30: USA: privata inkomster och privatkonsumtion augusti

Inkomsterna antas stiga 0,3% och konsumtionen med 0,1% under månaden, efter en uppgång med 0,4% respektive 0,3% föregående månad. Inflationstakten (PCE) väntas öka till 1,5% från 1,4% medan kärninflationen (core-PCE) väntas ligga kvar på 1,4%.

Nordea tror också att kärninflationen är oförändrad, vilket är ned från 1,9% så sent som i januari och klart under målet på 2%.

"Men KPI-utfallet för augusti gav visst indikativt stöd för Feds syn om att den tidigare inbromsningen i inflationen var övergående", skriver de.

Federal Reserve upprepade vid det senaste policymötet att riskerna mot utsikterna är balanserade men att de ska hålla noga bevakning på inflationsutvecklingen. Janet Yellen framhöll att en inflation som fortsatt ligger under 2 procent är en orosfaktor för Fed, och att de inte riktigt är på det klara med orsakerna bakom de låga prisökningarna.

kl 15.45: USA: Chicagos inköpschefsindex september

Väntas sjunka till 57,5 från 58,9 föregående månad. Detta index har legat mellan 57 och 59 under större delen av året förutom ett tillfälligt uppsving i juni.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -