SKOG
DANSKE SÄNKER FLERA SEKTORBOLAG, KURSTAPP I STORA ENSO (Direkt)

2017-08-28 10:27

STOCKHOLM (Direkt) Danske Bank har sänkt flera sina rekommendationer för flera bolag i skogs- och papperssektorn i en analys publicerad på måndagen.

Det uppger en analytiker vid bolagets Helsingforsfilial för Nyhetsbyrån Direkt.

Sänkningarna motiveras med tre skäl: svagare dollar, högre inputkostnader (på exempelvis trä), och lägre priser på pappersmassa.

Stora Enso, som i skrivande stund är storbolagsjumbo i Stockholm med en kursnedgång på drygt 4 procent till 105:80 kronor, sänks från köp till sälj med ny riktkurs på 10,5 euro (13,5), motsvarande 100 kronor.

Även SCA och finländska Metsä Board sänks från köp till sälj. För SCA:s del sänks riktkursen från 75 till 65 kronor, och SCA:s B-aktie är i skrivande stund ned 2 procent till 66 kronor.

Övriga rekommendationsändringar:

* UPM-Kymmene och Holmen sänks från behåll till sälj. Holmens riktkurs sänks från 380 till 350 kronor. B-aktien för det sistnämnda bolaget är ned cirka 3 procent till 350 kronor.

* Billerud Korsnäs sänks från köp till behåll, och riktkursen sänks från 150 till 130 kronor. Aktien går mot strömmen i sektorn och är upp 0,5 procent till 127 kronor.

I fredags rapporterade branschnyhetsbrevet Risi om en negativ nyhet, högre produktionsnivåer av cellulosa, och en positiv, fortsatta prishöjningar på kraftliner. En annan bankanalytiker, utanför Danske Bank, som Nyhetsbyrån Direkt har varit i kontakt med tror att dessa nyheter inte påverkar dagens börskurser nämnvärt.

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Stora Enso R - I dag

{point.key}

SCA B - I dag

{point.key}

Billerud - I dag

{point.key}

Holmen B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -