RÄNTOR/VALUTOR
DRAGHIS EURORAKET PLANAR UT PÅ HÖGRE NIVÅ (Direkt)

2017-06-28 11:29

STOCKHOLM (Direkt) Uppgången i Europaräntorna och euron har mattats av på onsdagen efter en kraftig reaktion på tisdagen i spåren av ECB-chefen Mario Draghis kommentarer.

Tyska statsobligationer har sjunkit tillbaka något i kortare löptider medan långa änden är ytterligare något upp. Den tioåriga statsobligationen har sammanlagt stigit 15 punkter till 0,39 procent jämfört med före Draghi.

Euron har stärkts 1,6 procent till 1:1360 mot dollarn, den starkaste nivån på ett år, efter att som högst varit uppe på 1:1388 under morgonen.

Mario Draghi talade positivt om de ekonomiska utsikterna och indikerade att "vissa parametrar" i penningpolitiken kan komma att justeras.

Även om någon form av minskade stimulanser, ECB-tapering, har legat i korten en tid så har marknadsreaktionen varit betydande på förväntningar om en snar omläggning av penningpolitiken.

"Jag tror att euron nu har fått ett betydande momentum bakom sig och att det kommer att byggas vidare mot bekräftelsen av någon form av taperingannonsering i år. Så jag skulle vilja ligga lång i euron av taktiska skäl för resten av året", sade David Stubb på JP Morgan till Reuters.

Han noterade samtidigt att Europaräntorna är klart sårbara för bättre tillväxt och förändringar i ECB-policyn.

"Om man tittar på löptider på tio år och längre ut så är det en global obligationsmarknad och de extremt låga räntorna i Europas kärnländer sticker ut tillsammans med Japan och Schweiz som ställen som är klart uttänjda vad gäller värdering", sade han.

George Saravelos på Deutsche Bank skriver i ett marknadsbrev, citerat av Reuters, att de nu ser slutet på trenden av en starkare dollar sedan 2014, och banken höjer sin prognos för EUR/USD till 1:16 vid årsskiftet, från tidigare 1:03.

"I spåren av Draghis kommenterar i Sintra så har vi totalt ändrat vår syn för EUR/USD för resten av året. Vårt främsta budskap är att euron sannolikt kommer att vara det främsta verktyget där de finansiella förhållandena i euroområdet kommer att stramas åt", skrev han.

Det finns nu en klar risk för att EUR/USD bryter ut från sitt fleråriga intervall på 1:05-1:15. Stramare finansiella förhållandena kan i sin tur tvinga ECB att gå försiktigare fram i sin exit än vad de tänkt.

Deutsche Bank har tidigare varit en av de mest dollarpositiva bland de större aktörerna.

ECB:s vicechef Vitor Constancio sade till CNBC på onsdagen att Mario Draghis tal varit "totalt" i linje med den senaste tidens ECB-policy, och att marknadsreaktionen inte alltid går att förstå.

Han noterade att bredare mått på arbetslösheten kan innebära mer lediga resurser än antagits, och om så är fallet motiverar det en fortsatt uthållighet i att försöka föra inflationen upp mot målet, i likhet med vad ECB-chefen anfört.

Under eftermiddagen ska Mario Draghi delta vid en paneldebatt i Sintra, och får då tillfälle att eventuellt kommentera den kraftiga marknadsreaktionen.

EMU-indikatorer pekar fortsatt mot ett stärkt förtroende, tidigare i veckan steg IFO-index till en ny rekordnivå och på onsdagen steg de franska hushållens konfidensindikator till nivåer som inte setts på tio år. S&P höjer också sin tillväxtprognos för EMU till 2,0 procent i år.

Även USA-räntorna har stigit, med den tioåriga statsobligationen upp 9 punkter.

Fedchefen Janet Yellen upprepade på tisdagen sin bedömning att Fed bör höja styrräntan gradvis, men att räntan även efter höjningarna lär förbli låga i en historisk jämförelse.

ECB har sitt nästa policymöte den 20 juli och Federal Reserve den 26 juli, båda tillfällena utan nya prognoser.

Räntegapet mellan tysk och tioårig statsobligation har därmed minskat till 185 punkter, den lägsta nivån sedan i november. Strax före presidentvalet låg det på 164 punkter, för att därefter successivt vidgas under "Trumptrade".

Denna effekt har sedan ebbat ut i omgångar. I USA har senaten tvingats skjuta om sin omröstning om reformen av sjukvårdsförsäkringen till efter 4-julifirandet. Det ökar marknadens tvivel om Trump-administrationens förmåga att genomföra andra reformer, som sänkta skatter.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på preliminära data över varuhandelsbalansen och grossistlagren i maj, klockan 14.30, och kontrakterade husköp i maj, klockan 16.00.

Svenska räntor handlas 1-3 punkter upp under dagen medan kronan stärkts marginellt mot dollarn men tappat något mot euron. Norska kronan har återhämtat sig men "nettoeffekten" efter Draghi är ändå en 9 öre dyrare euro.

Finansminister Magdalena Andersson presenterade regeringens nya prognos, där BNP-tillväxten nu väntas uppgå till 2,5 procent i år och 2,3 procent nästa år, mot 2,6 respektive 2,1 procent i vårbudgeten. Tillväxten drivs fortsatt av såväl inhemsk efterfrågan, nettoexport som investeringar. Globalt är läget bättre, även om nedåtriskerna överväger.

Hon framhöll att betydligt fler äldre och barn framöver kräver ökade resurser, men utrymme för detta finns.

Sammanlagt för 2017-2020 revideras det offentliga sparandet upp med 85 miljarder kronor, på grund av högre inkomster, främst från kapital- och mervärdesskatt, men också lägre utgifter. Den finansiella styrkan ska användas till att "anställa vårdpersonal, förskolepersonal, lärare och poliser", sade Magdalena Andersson.

BNP- och överskottsprognoserna för 2017-2018 är i stort i linje med vad Konjunkturinstitutet väntade sig i junibedömningen, men högre för 2019. Regeringen ser då en tillväxt på 2,1 procent (KI ser 1,7) medan det offentliga överskottet antas bli 1,8 procent (KI ser 1,0).

              onsdag kl 11.15 (tisdag kl 16.15)
              ==================================
USD/SEK    8:6078  (8:6553)   Statsobl 2y  -0,66  (-0,67)
EUR/SEK    9:7770  (9:7652)   Statsobl 10y  0,54   (0,50)
EUR/USD    1:1357  (1:1281)   Räntegap/ty     15     (18)
US obl 10    2,24    (2,19)   Ty obl 10     0,39   (0,32)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -