VESTAS
AVSER BREDDA UTBUD OCH GÖRA MER ÄN VINDKRAFTVERK (Direkt)

2017-06-22 12:46

STOCKHOLM (Direkt) Det danska vindkraftsbolaget Vestas planerar att bredda sin verksamhet från nuvarande produktion och försäljning av vindkraftverk till att bli världsledande inom hållbara energilösningar.

Det skriver danska Ritzau att vd Anders Runevad sade på torsdagen i samband med lanseringen av tre uppgraderade vindkraftverk.

"Vi har uppdaterat vår vision till att vara en global ledare inom hållbara energilösningar", sade han.

Vestas är i dag världens största vindkraftverksproducent med en marknadsandel på 16-17 procent, men för fortsatt ledarskap krävs alltså enligt bolagets syn ett bredare utbud.

Bland sådant Vestas skulle kunna bredda sin verksamhet till nämns produkter som integrerar vindkraftverken i resten av elsystemet, och sådant som ökar stabiliteten, så att olika vindhastigheter inte ger för stora chocker i resten av systemet.

Andra möjliga områden sägs vara system inom strömstyrning i elnätet, samt tätare samarbete mellan exempelvis sol- och vindkraftskällor i hybridsystem, enligt Anders Runevad.

Han nämner även att Vestas bättre skulle kunna utnyttja de data bolaget sitter på tack vare sina tiotusentals levererade vindkraftverk över hela världen.

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Vestas Wind Systems - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -