SKL
INDUSTRINORM FUNGERAR VÄL, EV BRIST FÅR LÖSAS LOKALT (Direkt)

2017-06-22 11:21

STOCKHOLM (Direkt) Industriavtalet och den internationellt konkurrensutsatta industrins lönenormerande roll fungerar väl och bör behållas. Eventuella rekryteringsproblem i kommuner och landsting får lösas lokalt och inte genom högre centrala avtal än för industrin.

Det säger Niclas Lindahl, förhandlingschef vid Sveriges kommuner och landsting, SKL, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi har märkt en väsentlig skillnad i personalförsörjningen de senaste åren och vi har arbetskraftsbrist i flera av våra stora yrkesgrupper. Men det är bäst att man jobbar med det lokalt eftersom behoven av löneökningar ser så olika ut", säger han och påpekar att marknadskrafterna påverkar löneökningarna även med industrinormeringen.

Denna ordning har i år från flera håll kritiserats för att försvåra för sektorer med rekryteringsproblem. För dem kan industrins normerande vara för låga för att de ska kunna locka tillräckligt med personal.

Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi och ordförande i Arbetsmarknadsekonomiska rådet, har föreslagit att industrinormen luckras upp så att den möjliggör högre löneökningar i hemmamarknadssektorer med arbetskraftsbrist, som bygg, privat tjänstesektor och offentlig sektor. Höjs inte lönerna mer där ser han annars en risk för permanent brist på personal i dessa sektorer. Även Konjunkturinstitutet har pekat på att en nackdel med dagens normering är den förhindrar att inhemska bristsektorer betalar högre löneökningar för att locka till sig personal.

Enligt mätningar från Arbetsförmedlingen och Konjunkturinstitutet är det just i offentlig sektor som bristtalen är allra högst, där de nu ligger på rekordhöga nivåer.

"Trycket på arbetsmarknaden skiljer sig för närvarande åt mellan inhemska sektorer och den internationellt konkurrensutsatta industrin, men lönepolitiska avväganden måste göras på lokal nivå. Vi tycker att det system vi har med industriavtalet fungerar väl. Man måste sätta det i relation till hur det såg ut tidigare, då var det kaos i lönebildningen i flera decennier och de anställda fick inte några bra reallöneökningar", säger Niclas Lindahl.

SKL vill därför behålla nuvarande lönemodell där industrin träffar de första avtalen som sedan blir normerande för de centrala avtalen på resten av arbetsmarknaden.

"Några bättre alternativ har vi inte sett", säger Niclas Lindahl.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -