RÄNTOR/VALUTOR
NORSKA KRONAN STÄRKTES EFTER RÄNTEBESKED (Direkt)

2017-06-22 12:12

STOCKHOLM (Direkt) Norska kronan stärktes rejält och norska räntor steg svagt på torsdagen efter ett lite hökaktigare besked än väntat från Norges Bank. Den svenska kronan fick visst stöd av förstärkningen av norska kronan, medan Europaräntorna överlag pekade nedåt samtidigt som ett svagare oljepris tyngde börserna.

Klockan 12.00, då den svenska penningmarknaden stängde inför Midsommarfirande, stod den tioåriga svenska obligationsräntan i 0,44 procent, 3 punkter ned från stängning dagen före. Den tyska tioåringen var ned med 2 punkter till 0,25 procent.

Norska kronan hade stärkts nästan 6 öre till 8:47 mot dollarn och drygt 6 öre till 9:46 mot euron, jämfört med före räntebeskedet.

Norges Bank lämnade som väntat sin styrränta oförändrad på 0,50 procent och räntebeslutet var enhälligt.

Centralbanken överraskade samtidigt vissa med att ta bort sin tidigare sänkningsbias, det vill säga sannolikheten för en räntesänkning i närtid.

Prognosen för styrräntan i den penningpolitiska rapporten ligger nu på 0,50 procent i år och nästa år och ökar gradvis från 2019. I den tidigare prognosen låg räntebotten på 0,40 procent.

Centralbankschef Öystein Olsen sade i en kommentar att "som vi nu bedömer utsikterna och riskbilden kommer styrräntan att ligga kvar på dagens nivå den närmaste tiden".

Han sade att kapacitetsutnyttjandet i norsk ekonomi ser högre ut än tidigare bedömning. Inflationen har varit svagare än väntat och kan komma att fortsätta att avta kommande månader, men ökad aktivitet och minskad arbetslöshet talar för att pristillväxten kommer att öka.

Inflationsförväntningarna ser ut att vara väl förankrade, enligt Norges Bank, och låga ökningar i bostadspriserna kommer att dämpa skuldtillväxten, men det kommer att ta tid att minska sårbarheten i hushållssektorn.

Joachim Bernhardsen, Nordea, konstaterade att beskedet från Norges Bank att de inte längre har någon sänkningsbias var lite hökaktigare än de väntat sig med tanke på att argumenten tydligt funnits för en sänkning av räntebanan i mars och december, men att Norges Bank då inte gjorde det.

"Därför hade vi räknat med att Norges Bank skulle hålla kvar sin sänkningsbias den här gången, trots argument som talade för en högre räntebana", skrev Nordea-ekonomen.

Han noterade samtidigt att i ränteprognosen från i mars väntades den första räntehöjningen komma under fjärde kvartalet 2019 och att detta inte har ändrats.

Kari Due-Andresen, Handelsbanken, tyckte att Norges Banks inflationsprognos fortsatt är alltför optimistisk och att de planerade räntehöjningarna kommer att få skjutas upp.

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist twittrade att beslutet gör det ännu svårare för Riksbanken att behålla sin sänkningsbias vid nästa räntemöte, den 3 juli (beslutet meddelas den 4 juli).

Statistik på torsdagen visade att den franska industrins förväntningar oväntat sjönk i juni medan indikatorn över utsikterna däremot steg.

CBI industritrender visade på ett bättre orderläge i den brittiska tillverkningsindustrin.

USA-räntorna pekade också nedåt i torsdagens europeiska handel, med tioårsräntan 2 punkter lägre till 2,15 procent.

Patrick Harker, chef för Federal Reserves Philadelphia-region, sade i en intervju med Financial Times att det kan vara lämpligt för Federal Reserve att ta en paus när det gäller nästa räntehöjning vid något tillfälle och att då, antagligen senare i år, upphöra med återinvesteringarna av pengarna från centralbankens innehav av obligationer som förfaller till betalning.

Samtidigt försvarade Fed-ledamoten centralbankens beslut att höja styrräntan vid juni-mötet, trots den senaste tidens svagare amerikanska makroekonomiska data.

På valutamarknaden handlades euron kring 1:1165 mot dollarn, upp från 1:1145 vid svensk stängning på onsdagen, medan dollarn i sin tur hade tappat till 111:12 mot yenen, från 111:61.

Japans regering höjde på torsdagen sin bedömning av ekonomin för första gången på sex månader. Höjningen speglar en gradvis ökning i privat konsumtion och understryker synen att en exportledd återhämtning håller på att ta fasta.

Kronan var 1 öre starkare till 9:76 mot euron och 3 öre starkare till 8:74 mot dollarn.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -