NORGES BANK
LÄMNAR STYRRÄNTAN OFÖRÄNDRAD (NY2) (Direkt)

2017-06-22 10:16

(tillägg: från stycke sex)

STOCKHOLM (Direkt) Norges Bank lämnade styrräntan oförändrad på torsdagen, rapporterar Bloomberg News. Folioräntan ligger därmed kvar på 0,50 procent.

Enligt TDN Finans enkät räknade samtliga elva tillfrågade ekonomer med att Norges Bank skulle lämna styrräntan oförändrad.

Beslutet var enhälligt.

Styrräntan justerades senast den 17 mars 2016, då den sänktes med 25 punkter, till 0,50 procent.

Centralbankschef Öystein Olsen säger i en kommentar att kapacitetsutnyttjandet i norsk ekonomi ser högre ut än tidigare bedömning. Inflationen har varit svagare än väntat och kan komma att fortsätta att avta kommande månader, men ökad aktivitet och minskad arbetslöshet talar för att pristillväxten kommer att öka.

Kronan är svagare än vad som antogs i den förra rapporten, vilket bidrar till högre pristillväxt. Samtidigt dämpas uppgången av lågt kostnadstryck i den norska ekonomin.

Inflationsförväntningarna ser ut att vara väl förankrade. Låga ökningar i bostadspriserna kommer att dämpa skuldtillväxten, men det kommer att ta tid att minska sårbarheten i hushållssektorn.

De senaste månaderna har ökningen i bostadspriserna avtagit. Det finns osäkerhet om utvecklingen framöver, men skulle prisökningarna bli klart lägre än väntat kan det dämpa tillväxten i den norska ekonomin, bland annat genom bostadsinvesteringarna.

"Som vi nu bedömer utsikterna och riskbilden kommer styrräntan att ligga kvar på dagens nivå den närmaste tiden", säger Öystein Olsen.

Prognosen för styrräntan i den penningpolitiska rapporten ligger på 0,50 procent i år och nästa år och ökar gradvis från 2019.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -