ALFA LAVAL
UPPREPAR BEDÖMNINGAR FRÅN 1 KV-RAPPORT - FC (Direkt)

2017-06-22 12:37

STOCKHOLM (Direkt) Alfa Laval står fast vid sina bedömningar i april, då bolaget lämnade kvartalsrapport för det första kvartalet inklusive efterfrågeutsikter för det andra.

Det säger finanschefen Thomas Thuresson till Nyhetsbyrån Direkt inför eftermiddagens sedvanliga konferenssamtal med de 26 analytiker som följer bolaget, något Alfa Laval gör inför varje "tyst period".

"Utsikterna har vi inte gjort några som helst förändringar av löpande under de senaste månaderna, så den gäller fortfarande", säger han - en potentiell förändring hade i enlighet med bolagets policy kommunicerats i ett pressmeddelande.

Bland bedömningarna fanns en efterfrågan under det andra kvartalet på samma nivå som eller något lägre än under det första kvartalet.

Divisionsvis i bolagets tre divisioner trodde man på "oförändrad efterfrågan" i Marin, en "oförändrad eller något lägre efterfrågan" i Energi, och en "något lägre efterfrågan" i Livsmedel/Vatten.

"Det sade vi baserat på en kombinerad bedömning av basaffär och möjligheten att ta stora order under kvartalet", säger han och erinrar om aviserade stororder under det gångna kvartalet: dessa har varit två till antalet och uppgått till 295 miljoner kronor totalt, det vill säga ungefär hälften av det första kvartalets fem stororder på totalt 585 miljoner kronor.

Huruvida en halvering av stororder är i linje med det som låg till grund för bolagets totala utsiktsutlåtande i april går han dock inte in på, men den minnesgode erinrar sig vad vd Tom Erixon sade vid förra kvartalsrapporten: att stororderingången under januari - mars var oväntat stor. Halveringen nu kan därmed möjligen betraktas som väntad.

Thomas Thuresson går vidare med vad han sade i april, och påminner bland annat om att han förutspådde negativa effekter i närtid på bruttomarginalen av hur fördelningen mellan nyförsäljning och den mer lönsamma eftermarknadsförsäljningen skulle utveckla sig, samt viss press från lägre beläggning i några få fabriker, men fortsatt positiva valutaeffekter och effekter från förhandlingar gentemot leverantörer.

Finanschefen nämner även att oljepriset är ned till sjumånaderslägsta, med Nordsjöoljan de senaste dagarna under 45 dollar per fat. Olja/gas-exponerade produktområden utgjorde strax under 14 procent av Alfa Lavals orderingång i det första kvartalet.

På marinfronten har enligt branschdata Thomas Thuresson refererar till 238 fartyg beställt under januari - maj i år, vilket är 8 procent över fjolårets motsvarande nivå. Enligt fartygsanalyshuset Clarksons prognoser, som inte ändrats sedan Alfa Laval publicerade sin förra rapport, spår marknaden 834 kontrakterade fartyg i år, mot drygt 500 i fjol.

Alfa Lavals förändringsprogram, säger han vidare, löper på som planerat och jämfört med det som sades vid förra rapporten har bolaget under kvartalet specificerat några av de enheter som berörs av produktionsstrukturförändringar. Kostnaderna för detta ingår i det belopp som togs under det fjärde kvartalet i fjol.

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Alfa Laval - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -