ALFA LAVAL
SAKER OCH TING BÖRJAR HÄNDA PÅ BALLASTFRONTEN - FC (Direkt)

2017-06-22 12:39

STOCKHOLM (Direkt) Alfa Laval börjar ta affärer på marknaden för reningssystem för ballastvatten, och morgonens pressmeddelande om två färska ramavtal i sektorn ska ses som en fingervisning om att saker och ting börjar hända på den front som i flera års tid har varit på förhoppningsstadiet.

Det säger finanschefen Thomas Thuresson till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen.

"Det börjar bli affärer av det här med retrofitmarknaden för ballastvattensystem. Vi har talat om en ökad aktivitetsnivå gentemot redarna sedan strax efter IMO:s (International Maritime Organization) beslut i fjol och sedan USA:s kustbevakning godkände våra system, och under den senaste veckan slöt vi alltså två ramavtal. Så det börjar hända saker i marknaden."

Ett ballastreningssystem, som används för att undvika att det ballastvatten ett fartyg släpper ut sprider farliga organismer, har ett leveransvärde på minst 200.000 euro, och Alfa Laval uppskattar att värdet på de tecknade ramavtalen är värda cirka 200 miljoner kronor på tre år (det vill säga de avser uppemot 100 fartyg).

Marknadspotentialen totalt sett har Alfa Laval tidigare uppskattat till 20.000 fartyg à minst 200.000 euro på retrofitmarknaden, eller cirka 6 miljarder euro totalt, en bedömning bolaget står fast vid. Vad beträffar den egna marknadsandelen har Alfa Laval avstått från att kommunicera någon bedömning om den externt.

Ballastkonventionen kommer att träda i kraft den 8 september i år, och innebär att alla nya fartyg måste ha ett ballastreningssystem, medan befintliga fartyg måste installera ett system nästa gång de går in i torrdocka, vilket brukar ske vart femte år.

Enligt Thomas Thuresson lobbar vissa aktörer för att konventionen ska senareläggas eller att implementeringsfasen ska fördröjas, men Alfa Laval arbetar tills vidare utifrån att konventionen verkligen träder i kraft. IMO kommer att ha ett möte i frågan i början på juli, säger han.

Hur bedömer du sannolikheten för att ni sluter fler ramavtal med redare av det slag ni nu har aviserat två av?

"Vi talar med en mängd andra redare, och hoppas och tror naturligtvis att det också ska resultera i affärer."

Parallellt med kommentarerna om ballastrening upprepar Thomas Thuresson Alfa Lavals bedömningar från den senaste kvartalsrapporten till Direkt, inför ett konferenssamtal med analytiker under eftermiddagen.

Alfa Laval-aktien utvecklades starkast i OMXS30 under torsdagsförmiddagen, då Alfa Laval förutom nyheten om ballastsystem åtnjöt en rekommendationshöjning från undervikt till övervikt med riktkursen 207 kronor från Morgan Stanley. Aktien var vid lunchtid upp 2,6 procent till 180 kronor, medan OMXS30 var ned 0,2 procent.

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Alfa Laval - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -