RB
VILL HA BRUTTOSOLIDITETSKRAV PÅ MINST 5% - RPT (Direkt)

2017-05-24 09:37

STOCKHOLM (Direkt) Sårbarheterna i banksystemet gör att det är viktigt att storbankerna har tillräckligt mycket kapital. Riksbanken anser därför att Finansinspektionen bör införa ett bruttosoliditetskrav på 5 procent för de svenska storbankerna från och med januari 2018, som ett komplement till de riskvägda kapitalkraven.

Det framgår av ett pressmeddelande med anledning av Riksbankens stabilitetsrapport.

"Riksbankens nya beräkningar visar även att det kan vara samhällsekonomiskt lönsamt med ett högre krav än 5 procent. Det kan därför visa sig vara lämpligt att höja kravet ytterligare framöver", skriver Riksbanken.

Riksbanken anser vidare att Finansinspektionen bör ställa krav på de svenska bankernas likviditetstäckningsgrader (LCR), i för bankerna viktiga valutor. Samtidigt är det nödvändigt att Riksbanken har en tillräckligt stor valutareserv om det uppstår likviditetsbehov i utländsk valuta som inte bankerna själva kan hantera.

Riksbanken är samtidigt mest oroad över hushållens höga och stigande skuldsättning, som utgör ett allvarligt hot mot den finansiella och makroekonomiska stabiliteten.

Det är därför angeläget att fortsätta med åtgärder som ökar motståndskraften hos hushållen och minskar riskerna. Det behövs dels åtgärder som skapar en bättre balans mellan utbud och efterfrågan på bostadsmarknaden, dels skattereformer som minskar hushållens vilja eller förmåga att skuldsätta sig. Även ytterligare makrotillsynsåtgärder behöver vidtas.

Riksbanken upprepar samtidigt att det är nödvändigt att den har en tillräckligt stor valutareserv om det uppstår likviditetsbehov i utländsk valuta som bankerna inte själva kan hantera.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -