ECB
RISKER MED SNABB OMPRISSÄTTNING PÅ RÄNTEMARKNAD - RPT (Direkt)

2017-05-24 10:00

STOCKHOLM (Direkt) Riskerna för omprissättning på räntemarknaden förblir betydande, men marknadstrycket mot bankerna har minskat även om sårbarheter kvarstår. Fortsatt politisk osäkerhet och eventuellt högre obligationsräntor kan utlösa förnyad oro för skuldernas uthållighet, men brexit väntas inte utgöra någon betydande risk för den finansiella stabiliteten i euroområdet.

Det skriver ECB i sin Financial Stability Review som publicerades på onsdagen.

ECB konstaterar att indikatorer över stressnivån i euroområdet har förblivit låga det senaste halvåret. Riskerna för en snabb omprissättning på globala räntemarknader kvarstår dock. I euroområdet kan detta förverkligas via spridningseffekter från högre räntor i utvecklade ekonomier, särskilt i USA.

"I takt med att investerare fortsätter att förlänga durationen i sina ränteportföljer så är de exponerade mot ökade marknadsrisker", skriver ECB.

Det finns samtidigt fortsatt betydande sårbarheter hos bankerna i euroområdet. Marknadstrycket har minskat det senaste halvåret, där särskilt priserna på bankaktier stigit betydligt. Låga räntor fortsätter ändå att utgöra en utmaning mot bankernas lönsamhet. I den del regioner tyngs vinstutsikterna fortsatt av stora delar problemlån. En rad strukturella utmaningar tynger också utsikterna i flera sektorer, inklusive överkapacitet, begränsad inkomstdiversifiering och begränsad kostnadseffektivitet.

Riskerna för att oron för skuldernas uthållighet kan tillta har återvänt sedan förra rapporten i november. Den pågående återhämtningen sedan dess har visserligen stöttat utsikterna för uthålligheten hos euroländernas statsskulder.

"En förlängd period av (geo)politisk osäkerhet kan, däremot, dämpa den ekonomiska tillväxten och leda till högre riskpremier. Detta skulle öka finansieringskostnaderna och kan utlösa oro för skuldernas uthållighet i en del länder", skriver ECB.

Riskerna med en förhöjd skuldnivå finns även i den privata sektorn, givet den höga skuldsättningen i företagssektorn, såväl ur en historisk som internationell jämförelse.

Det finns även risker från den finansiella sektorn utanför bankerna. Investeringsfonder har vuxit kraftigt på senare år och har potentialen att förstärka stabilitetsriskerna. Dessa risker är nära förknippade med en abrupt omprissättning på obligationsmarknaderna.

Bild: ECB ser fyra huvudsakliga risker de kommande två åren.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -