EMU
MISSFÖRSTÅND ATT SVERIGE TVINGAS IN I EURON FÖRE 2025 (Direkt)

2017-05-22 13:59

BRYSSEL (Direkt) Det är ett missförstånd att EU-kommissionen är på väg att förorda att Sverige och andra icke-euroländer måste gå med i euron före 2025.

Det sade kommissionens vice ordförande för EMU Valdis Dombrovskis vid en presskonferens på måndagen. Han presenterade de kommissionens förslag till landspecifika rekommendationer.

Frankfurter Allgemeine Zeitung skrev på måndagen att ett sådant förslag ingår i kommissionens reflektionspapper om EMU, som ska presenteras den 31 maj.

"Det verkar ha uppstått någon sorts missförstånd. Vi diskuterar (i rapporten) hur EMU ska fullbordas fram till 2025", sade han.

"Det betyder inte att alla medlemsländer måste gå med i euron. Givetvis uppmanar vi alla medlemsländer att gå med när de uppfyller villkoren. Men det finns ingen specifik tidsgräns", fortsatte han.

Med andra ord är kommissionens inställning oförändrad från tidigare. Formellt har bara Storbritannien och Danmark juridiska undantag från den fördragbundna plikten att gå med i EMU.

I reflektionspapperet väntas kommissionen föreslå mer överstatlighet, bland annat i form av en eurobudget och kanske en gemensam arbetslöshetsförsäkring.

Av EU:s nuvarande 28 medlemsländer deltar 19 i euron.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -