SKF
POSITIVT KVARTAL, MEN VISS "SWEET SPOT"-EFFEKT - VD (Direkt)

2017-04-27 10:46

STOCKHOLM (Direkt) SKF:s organiska försäljningsökning på 8 procent i det första kvartalet var glädjande och framför allt industriell distribution har gått bra i hela världen.

Det säger SKF:s vd Alrik Danielson till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen efter rapporten, som slog analytikerkollektivet på fingrarna och åtföljdes av en kraftig kursuppgång.

Tillväxten innehåller dock, förklarar han, ett visst element av att kunder fyller på sina lager rejält i konjunkturuppgångar för att inte riskera att inte kunna sälja när efterfrågan tar fart, liksom av förköpseffekter inför SKF:s prisökningar. Till det kommer kalendereffekter på cirka 1,5 arbetsdagar mer i kvartalet på grund av årets sena påsk.

Hur mycket dessa effekter sammantaget påverkade den organiska tillväxten på 8 procent är dock omöjligt att uppskatta, och den förstnämnda, som han benämner som en "sweet spot"-effekt och ett utslag av industriell dynamik, är dessutom helt normal när konjunkturen vänder uppåt.

"Jag tror att efterfrågan kommer att fortsätta uppåt, det är helt klart, men när konjunkturen börjar gå upp har man en 'sweet spot'. Flera kunder har pressat i värdekedjan, dragit ned sina lager, och sålt sämre än den underliggande efterfrågan. När det då vänder inser de att de måste ha större lager för att kunna leverera, och då köper man i stället mer än vad den underliggande efterfrågan är", förklarar han dynamiken, som alltså ger en extra skjuts i början av konjunkturuppgången.

Han sammanfattar dock kvartalet som positivt:

"Det är en global och vitt spridd återhämtning av de flesta av våra kundsegment. Det är väldigt positivt, och vi har lyckats föra över den ökade försäljningen till ökad vinst. Vår skuldsättning har förbättrats och på så sätt är det ett bra kvartal. Men fajten i marknaden är fortfarande kvar, det är inget som har ändrats den senaste tiden", säger han övergripande om kvartalet, och nämner att industriell distribution överlag har gått bra i hela världen.

"Det är robust", säger han.

SKF:s pågående prisökningar har ännu inte fått någon effekt på intäkterna - och inte heller har råvarukostnaderna fått det på kostnadssidan - och den så kallade pris/mix-effekten, som jämte volymförändringarna utgör den organiska tillväxten, var negativ i kvartalet.

SKF spår att den kommer att förbättras under det andra kvartalet, men det är oklart om den vänder till positiv. På en fråga om hur stort volymlyftet egentligen var under det första kvartalet säger Alrik Danielson att pris/mix-effekten var liten.

Vad gäller Nordamerika, som jämte Asien nämns som särskilt starka i det första kvartalet, lyfter Alrik Danielson att SKF numera tar marknadsandelar på fordonssidan efter flera års kräftgång.

Christian Johansson, finanschef, säger att allt utom järnvägsindustrin ser ljust ut i Nordamerika. Att segmentet "allmän industri" i regionen vänt från "+++" till "---" i SKF:s segmentöversikt är inte oroande och kan bero på stora leveranser, säger han.

SKF:s underliggande rörelsemarginal kom in precis på målnivån 12 procent, och vore ännu högre om det inte vore för kostnaderna för att implementera it-systemet Unite. Någon marginalmålshöjning är dock inte aktuellt enligt Alrik Danielson: nu handlar det om att "konsolidera" lönsamheten och se till att den stannar kvar kring målnivån.

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


SKF B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -