Emotra
Emotra är nöjda med resultatet i studien - fokus är nu nästa steg i form av marknadsintroduktion - vd (Finwire)

2017-03-31 14:59
Göteborgsbaserade medicinteknikbolaget Emotra tillhörde vinnarna under fredagens handel efter att bolaget presenterat ett resultat av sin viktiga europeiska multicenterstudie. Aktien var under eftermiddagen upp 18,6 procent.

Studien har pågått sedan våren 2014 och resultatet visar att antalet självmord minskar med användningen av bolagets teknik Edor. Särskilt och statistiskt signifikant i den hyporeaktiva gruppen. Vid ett konsensusmöte i Rom, som pågick i två dagar nu i slutet av mars, har klinikerna fattat beslut om att ställa sig bakom planerna på att lansera metoden. Studien var upplagd som en naturalistisk, icke-blind studie, det vill säga klinikerna erhöll information om testresultatet, att användas enligt var och ens önskemål. Emotras vd är nöjd med resultatet.

”Resultatet är så bra som vi hade hoppats på. Det har varit intensiva dagar för oss här men utfallet är vad vi önskade. Det är väldigt positiva resultat. Nu skall vi gå vidare med nästa steg för Emotra”, säger vd Claes Holmberg till Finwire.

Emotra-chefen uppger att det nu är dags för medicinteknikbolaget att dra igång försäljningen.

”Vi kommer inte att kunna arbeta med distributörer och agenter inledningsvis. Vi kommer att kunna göra det när vi själva har skapat en marknad och en efterfrågan för produkten, men inledningsvis måste vi sälja själva. Fokus är nu på att rekrytera en person som har erfarenhet av att lansera nya kommersiella produkter”, säger Holmberg och tillägger att bolaget kommer att fokusera på att sälja direkt i Europa.

Bolaget kommer alltså inte att ha något särskilt fokus på Sverige vilket många medicinteknikbolag har inledningsvis. I och med att det finns ett konsensusresultat efter studien som innehåller ett stort antal ledande europeiska kliniker så kommer fokus att riktas mot att sälja till Europa. Parallellt med marknadsintroduktionen kommer Emotra att initiera en omfattande patientuppföljning, liknande en fas IV-studie inom läkemedelsbranschen. Detta initiativ syftar till att studera reduktionen av antalet självmord i kliniker som använder Edor i jämförelse med kliniker som inte gör det och att samla in en betydligt mer omfattande klinisk dokumentation, som på sikt kan leda till djupare förståelse för dessa mycket svåra och komplexa medicinska sammanhang.

”Vi kommer att fortsätta på vår inslagna väg och inte skala upp verksamheten för fort trots detta positiva resultat. Vi tror fortsatt på en stegvis expansion. Historiskt har det varit motsvarande två heltidsanställda personer som drivit Emotra tillsammans med konsulter. Det kommer inte att gå”, säger Holmberg.

Någon gigantisk emission tror han inte på.

”Nej, vi skall växa stegvis. Det är klart att vi kommer att behöva ett kapitaltillskott och mest troligt är då nyemission och att den givet det positiva utfallet blir betydligt större än tidigare. Men några gigantiska emissioner är det inte frågan om. Vi tar i så fall in kapital för att påbörja en marknadsintroduktion och visa marknaden att det går att sälja. Vi hoppas att ha klart kapital för satsningen i juni”, säger Claes Holmberg.

En hel del arbete och fördjupade analyser återstår innan ett resultat kommer att presenteras i en vetenskaplig tidskrift och Emotra-chefen tror att den fortsatta analysen kan komma att avslöja ytterligare viktig fakta.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -