RÄNTOR/VALUTOR
SMÅ RÄNTEFÖRÄNDRINGAR, NÅGOT STARKARE DOLLAR (Direkt)

2017-03-28 11:08

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna är stabila med en lätt dragning nedåt under förmiddagens handel. Tyska räntor handlas 1 punkt lägre.

Dollarn har stärkts något till 1:0850 mot euron men går sidledes runt 110:70 mot yenen. USA-räntorna fortsätter något upp efter att tidigare ha sjunkit i spåren av Trumps misslyckande med hälsovårdsreformen, som dämpat förväntningarna om att få igenom en skattereform i år.

Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, sade att Fed kan höja allt mellan två och fyra gånger i år beroende på utvecklingen i ekonomin. Robert Kaplan, Fed-chef i Dallas, sade att Fed snarare behöver lätta på gasen än trampa på bromsen.

"Så länge som jag fortsätter att se att vi gör framsteg, så kommer jag att stötta" fortsatta räntehöjningar, sade han och tillade att han vill att Fed agerar "gradvis och tålmodigt".

Jeremy Stretch på CIBC noterade att man inte får glömma att vi kommer att få se minst två höjningar till i år och att det fortsatt finns potential för att nästa höjning kommer redan i juni.

"Det finns sannolikt även en insikt om att efter fredagens omröstning så kan man lika gärna argumentera för att Trump går ifrån hälsovårdsreformen till andra finanspolitiska frågor som kan vara konstruktiva ur ett marknadsperspektiv", sade han till Reuters.

Enligt Bloomberg News beräkningar utifrån Fed funds-terminerna har marknaden en sannolikhet på 50 procent att Fed höjer igen i juni, i samband med nästa prognos och pressträff.

I eftermiddag publiceras USA-statistik som handelsbalans varor, grossistlager, S&P/Case Shiller huspriser, preliminärt tjänste-PMI från Markit samt hushållens konfidensindikator.

Pundet stärks på tisdagen. På onsdagen lämnas brexitansökan in och källor uppger för Guardian att regeringen kan backa från sitt hot att vara redo för ett avtalslöst tillstånd om förhandlingarna inte går i lås.

I Sydafrika har randen återhämtat sig något men är totalt 3,7 procent svagare mot dollarn under veckan efter att president Jacob Zuma avsatt finansminister Pravin Gordhan.

Svenska räntor handlas 1 punkt upp medan kronan stärkts 1 öre mot dollarn och 2 öre mot euron från måndagen.

Detaljhandeln ökade 2,7 procent i årstakt i februari, som väntat, samtidigt som januariutfallet reviderades upp till 2,7 procent (2,2). Uppgången i dagligvaruhandeln var marginell medan sällanköpsvaruhandeln ökade 4,8 procent, med stöd av bygg och möbler medan elektronik och kläder gått sämre.

HUI Research noterar att utvecklingen för januari-februari (i löpande priser) totalt sett ligger i linje med deras prognos för helåret på +3 procent.

"Trots en ok start på året pekar trenden för detaljhandeln nedåt. Då 2017 fortsätter väntas varaktiga varor bromsa in då jämförelsen med förra året blir tuffare och då räntorna börjat trenda uppåt. Dagligvaror väntas samtidigt få stöd av befolkningstillväxten", skriver Swedbank i en kommentar.

Producentpriserna steg 7,5 procent i årstakt i februari, ned från 8,2 procent i januari. Uppgången i konsumtionsvaror för inhemsk tillgång sjönk till 2,7 procent från 4,1 procent.

"En starkare krona och stagnerande internationella priser på olja och andra råvaror indikerar att PPI-inflationen kommer att sjunka betydligt framöver. Vi tror ändå att de högre priserna delvis kommer att återspeglas i högre KPIF exklusive energi senare i år, även om ökningstakten för KPI kommer att vara betydligt lägre", skriver SEB i en kommentar.

Såväl export som import ökade 7 procent i värde i februari jämfört med februari 2016, och handelsnettot blev noll, väntat var ett överskott på 1,6 miljarder kronor.

SEB noterar att trots att mycket data saknas så pekar indikatorer hittills på en BNP-tillväxt på 1,0 procent första kvartalet (jämfört med föregående kvartal).

Nordea skriver i en konjunkturprognos att den svenska tillväxten är överraskande stark, även om den inhemska efterfrågan kunde ha utvecklats bättre givet förutsättningarna.

Arbetsmarknaden fortsätter att förbättras, men trots det blir löneökningarna låga i ett historiskt perspektiv.

Därmed kvarstår Riksbankens utmaningar att nå inflationsmålet, och en första räntehöjning dröjer till andra halvåret 2018. Fram till dess lär det dock heller inte bli aktuellt med några nya stimulansåtgärder.

Parterna i industrin fick på måndagen ett bud om totalt 5,9 procent på tre år, vilket arbetsgivarna sade ja till medan arbetstagarna sade nej. Förra årets avtal gav 2,2 procent på ett år.

Riksbankschef Stefan Ingves ville inte kommentera vad ett utfall i linje med budet skulle betyda för möjligheten att nå inflationsmålet. Han sade på tisdagen att han är komfortabel med de löneprognoser som Riksbanken har gjort. De avser den sammanlagda löneökningen, inklusive löneglidning, och det är något annat än ett enskilt avtal, pekade han på.

Stefan Ingves upprepade i övrigt Riksbankens nuvarande hållning att de är mer komfortabla med prisuppgången men att de inte är "hemma än" när det gäller inflationen. En expansiv policy behövs fortsatt och det är viktigt att den svenska kronan bara stärks långsamt.

               tisdag kl 11.00 (måndag kl 16.15)
              ==================================
USD/SEK    8:7748  (8:7810)   Statsobl 2y  -0,57  (-0,57)
EUR/SEK    9:5284  (9:5576)   Statsobl 10y  0,65   (0,65)
EUR/USD    1:0858  (1:0885)   Räntegap/ty     26     (26)
US obl 10    2,38    (2,37)   Ty obl 10     0,39   (0,39)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -