Oncology Venture
Oncology Venture inlicensierar fas 2-produkten 2B3-101 till 2X Oncology (Finwire)

2017-03-28 14:39
Forskningsbolaget Oncology Venture har tecknat ett exklusivt globalt licensavtal med
2-BBB Medicines avseende fas 2-produkt 2B3-101, numera benämnd 2X-111. Läkemedlet kommer att utvecklas i 2X Oncology Inc, en avknoppning till Oncology Venture som utvecklar precisionsmedicin för cancer hos kvinnor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Läkemedlet är en liposomal formulering av doxorubicin som nyttjar den så kallade G-teknologin, vilket gör det möjligt för läkemedlet att passera blodhjärnbarriären för att förbättra behandling av hjärnmetastaser och primära hjärntumörer. 2X-111 har visat klinisk aktivitet i en fas 2-studie med patienter med metastaserande bröstcancer och hos patienter med glioblastom, primär hjärncancer, vilka båda är svårbehandlade cancerformer med ett stort medicinskt behov. 2X-111 kommer att kombineras med DRP, Drug Response Predictor, som companion diagnostic i två stycken DRP-fokuserade 2-studier för patienter med hög sannolikhet att svara på behandling.

Det aktiva läkemedlet mot cancer i 2X-111, doxorubicin, är en nästan identisk molekyl till epirubicin, avseende vilket det nyligen meddelades att DRP-biomarkörer med säkerhet kan identifiera de patienter som har nytta av behandling med läkemedlet. En retrospektiv-prospektiv validering, det vill säga den högsta valideringsnivån, har uppnåtts för epirubicin-DRP och 2X-111 har därför en liknande riskreducerad profil, vilket också är fallet med LiPlaCis i Oncology Ventures pipeline.

Enligt villkoren i avtalet kommer Oncology Venture att ansvara för utveckling och kommersialisering av 2X-111 inom onkologi. Ytterligare villkor i avtalet offentliggörs inte. Oncology Venture kommer genom 2X Oncology, finansiera och genomföra gemensam överenskommen klinisk utvecklingsplan.

"Jag är glad för möjligheten att in-licensiera den liposomala doxorubicin-föreningen från 2-BBB. Jag tror att den banbrytande vetenskapen och den övertygande kliniska datan bakom läkemedlet, som nu kallas 2X-111, i kombination med vår unika Drug Response Predictor,
DRP-biomarkörteknik ger en exceptionell riskreducerad möjlighet att utveckla effektiva behandlingar för svårbehandlad cancer", kommenterar Peter Buhl Jensen, adjungerad professor, medicine doktor, PhD och vd för Oncology Venture.

"2X-111 kommer att utvecklas i två fokuserade fas 2-studier med patienter med metastaserande bröstcancer och glioblastom i 2X Oncology Inc, som är ett precisionsläkemedelsföretag för cancer hos kvinnor avknoppat från Oncology Venture", kommenterar Peter Buhl Jensen vidare.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -