IPC
SIKTE PÅ FÖRVÄRV I ÅR, FÖRVÄRVSKAPACITET 1 MDR USD - VD (Direkt)

2017-03-28 12:38

STOCKHOLM (Direkt) IPC, som är Lundin Petroleums avknoppning av tillgångar i främst Malaysia, Holland och Frankrike, siktar på att genomföra åtminstone ett förvärv i år. Och oljebolagets förvärvskapacitet skulle kunna sträcka sig ända uppemot 1 miljard dollar.

Det säger det nybildade bolagets vd Mike Nicholson, tidigare finanschef på Lundin Petroleum, och Ashley Heppenstall styrelseledamot i IPC, och tidigare Lundin Petroleums mångårige vd, i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

"Det är troligen det bästa förvärvsklimatet som vi sett de senaste tio åren på grund av det låga oljepriset. Kontinentaleuropa, Nordafrika eller även andra delar av Afrika samt Latinamerika kan vara intressanta geografiska områden för oss. Vi kan titta mer brett här jämfört med andra oljebolag inom Lundin-sfären som är mer specifika", säger Mike Nicholson

Han fortsätter:

"Jag hoppas vi gör ett förvärv i år. Vi håller på att titta på flera tillgångar för tillfället. Huvudsakligen tittar vi på tillgångar som befinner sig i en relativt tidig produktionsfas. Men vi siktar på en betydande tillväxt från dagens 9.000-11.000 fat per dag. Våra nuvarande tillgångar befinner sig ju i fallande produktion".

Ashley Heppenstall fyller i:

"Vi har ingen skuld och vi har ett gott rykte i och med att vi ligger inom Lundin-gruppen så kapital ska inte vara några problem för oss. Jag tror att vi totalt skulle kunna hantera ett förvärv i storleksordning på runt 1 miljard dollar om vi skulle vilja".

IPC-ledningen låter förstå att en försäljning av bolagets befintliga tillgångar knappast finns på dagordningen men samtidigt hålls alla dörrar öppna.

"Vi utesluter inget men vi siktar nog ändå på att behålla vår befintliga portfölj, det finns saker där som vi kan förbättra", säger Ashley Heppenstall.

Investeringsutgifterna, capex, för 2017 bedöms till blygsamma 10 miljoner dollar och kassaflödet spår vd hamna runt 125-150 miljoner dollar i år.

"Vi ska borra några brunnar men vi har inga stora åtaganden alls och det operativa kassaflödet bedömer vi ska uppgå till 125-150 miljoner dollar och efter finansieringen av capex uppgår det alltså till 115-140 miljoner", förklarar Mike Nicholson.

IPC:s totala marknadsvärde när det kommer att sjösättas på börsen tror Ashley Heppenstall kommer att överstiga 500 miljoner dollar.

"Det återstår att se, men jag skulle tro på mer än en halv miljard", säger styrelseledamoten.

Beträffande oljeprisets utveckling tror både Mike Nicholson och Ashley Heppenstall att oljan kommer att handlas mellan 50-60 dollar på kortare sikt medan på längre sikt, 3-4 år, kan oljepriset mycket väl klättra över åtminstone 75 dollar och möjligen ända upp till 100 dollar, resonerar Ashley Heppenstall fritt.

Ledningen tror att IPC-aktien så småningom kommer att bevakas av ett antal investmentbanker både svenska som internationella.

"Vi är ett tillräckligt stort bolag för att det ska vara intressant för banker att ta upp bevakning. Dessutom är våra tillgångar kända sedan tidigare då de ingick i Lundin Petroleum", inflikar IPC-ledningen samstämmigt.

Handeln på First North och Torontobörsen väntas kunna påbörjas inom kort, i början av april, medan den svenska handeln bedöms kunna flyttas över till Stockholmsbörsen tidigast någon gång under augusti, enligt Lundin-duon.

Henrik Svensson +46 8 5191 7924

Nyhetsbyrån Direkt


Orrön Energy - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -