FINANS
FI VILL SE "RIMLIGARE" VALSITUATION INOM PPM - THEDÉEN (Direkt)

2017-03-28 15:08

STOCKHOLM (Direkt) Finansinspektionen vill se en "rimligare" valsituation inom premiepensionssystemet, alltså den delen av det statliga allmänna pensionssystemet där individen själv kan välja i vilken eller vilka fonder ens PPM-pengar ska förvaltas.

Det sade Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen till reportrar vid Affärsvärlden Bank & Finans Outlook 2017.

"Det är inte är rimligt att sätta hushållen i en valsituation med 800 fonder", enligt FI-chefen.

"Dels har vi sett att allt färre väljer - uppenbarligen är de 800 fonderna inte ett attraktivt alternativ. Sjunde AP-fonden är visserligen inget dåligt alternativ som icke-väljarna hamnar i, men syftet med reformen går ju bort om alla hamnar där. Det gäller helt enkelt att skaffa en rimligare valsituation", sade han.

För det andra har det enligt Erik Thedéen helt enkelt visat sig svårt att hantera 800 fonder rent praktiskt. Dessutom har det förekommit bedrägerier i systemet.

"Så det finns både åtgärder på kort sikt - och det ska vi återkomma till tillsammans med Pensionsmyndigheten - och på lång sikt vill vi se en förändring. Men det är ju inte vår fråga utan regeringens och riksdagens", konstaterar myndighetschefen.

Redan innan den senaste tidens konstaterade eller misstänkta oegentligheter kring fondbolagen Falcon Funds och Allra lämnade Finansinspektionen in ett remissvar på en utredning som handlade om en reformering av premiepensionssystemet. Finansinspektionen ansåg att det fanns en del tankebanor i utredningen som var rätta och rimliga, men FI ville gå längre.

Man behöver både fokusera på hur det nya systemet ska utformas och hur det befintliga i så fall ska avvecklas, konstaterar Erik Thedéen. Finansinspektionen vill att det tillsätts en ny utredning som tar ett helhetsgrepp och tar fasta på vad FI menar är andan i det som PPM ska lyckas med, nämligen att man ska kunna välja sin egen riskpreferens i pensionssparandet.

Innebär det att ni förespråkar mer passiv indexförvaltning?

"Vi har inte gått så längt, men den här utredningen hade ett alternativt scenario där man pratade om att ha tio valbara alternativ. Då sade vi att det är en rimlig utgångspunkt - låt oss titta på det. Men det måste i sådana fall ske en utredning", säger Erik Thedéen.

Anser ni att privata aktörer ska sköta fonderna eller ska det göras av staten?

"Det får utredningar visa", svarar han.

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -