BOLÅN
SKÄL ATT BINDA KAN STÄLLAS PÅ ÄNDA - SBAB (Direkt)

2017-03-28 11:53

STOCKHOLM (Direkt) Bolåneräntorna är med stor sannolikhet på väg upp även om det dröjer. Då gäller det att binda - om det inte visar sig bättre med rörligt också i uppgång.

Det dröjer ännu "ett tag" innan en länge omtalad ränteuppgång lär tar fart, skriver SBAB i ett månatligt nyhetsbrev.

Med låg inflation kommer Riksbanken att gå långsamt fram med att höja styrräntan, vilket kommer att hålla tillbaka de räntor bankerna tar ut av den som lånat pengar för att köpa boende.

Bunden boränta är därmed fortfarande att föredra framför rörlig, även om det nu är rimligt att dela upp sina lån på olika långa löptider för att sprida riskerna, enligt SBAB.

SBAB:s chefsekonom Tor Borg gör en tillbakablick. Historiskt är det inte varit självklart att det är bäst med rörligt när räntorna är på väg ned och bundet när räntorna är på väg upp. Det handlar i någon mån om timing.

Tor Borg har hittat perioder i mitten av 1960-talet, och början av 1970-talet när räntorna har varit på väg upp men det ändå visat sig rätt att välja rörlig boränta.

"För den som ser bunden boränta som en försäkring mot oväntade ränteuppgångar så har "försäkringspremien" varierat ordentligt", konstaterar han.

Fram till 1980-talet var "premien" för att binda i genomsnitt negativ - rörligt var bäst också i uppgång. Sedan dess har den varit positiv. Kanske blir den negativ igen? Ju lägre räntan blir desto större är sannolikheten att det inte kommer att se ut som det gjort, enligt Tor Borg.

BILD: "Premie" för att binda boräntan i ränteuppgång, uttryckt som skillnad (gul) mellan ränta (i procent) för lång (röd) och kort (turkos) löptid, sedan 1960.

Grafik och källa: SBAB.

David Hässler +46 8 5191 7916

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -