TOBII
INGA PROBLEM NÅ MÅL 100 SPEL MED EYETRACKING - AO CHEF (Direkt)

2017-02-20 13:02

STOCKHOLM (Direkt) Ögonstyrningsbolaget Tobiis lista på vilka spel som har stöd för bolagets eyetracking har på kort tid utökats rejält. Att nå målet drygt 100 speltitlar med eyetracking vid slutet av 2017 ska enligt bolaget inte vara något problem.

I inledningen av året fanns drygt 40 titlar på Tobiis webbsida på spel som har stöd för bolagets eyetracking. Under de senaste dagarna har ett tiotal spel tillkommit och totalt rör det sig nu om 56 titlar.

"Vi har haft ett bra tryck i det fjärde kvartalet och nu har många av dessa kommit upp på sidan. Det är också så att det fjärde kvartalet är ett kvartal då många speltitlar aviseras. Men vi känner i marknaden när man pratar med folk att det händer saker, det är en hel del stora spel, en mängd spel som inte är försumbar, och det är väldigt positivt", säger Oscar Werner, affärsområdeschef för Tobii Tech, till Nyhetsbyrån Direkt.

Tobii har vid upprepade tillfällen pekat på den långa process det innebär att gradvis få spelutvecklare att ta fram spel med stöd för eyetracking.

Var i utvecklingskurvan ligger ni idag?

"Vi är i ett ganska moget stadium. Nu är det inte längre de första integrationerna utan upprepade integrationer i olika studios. De vi jobbat med tidigare är bekväma för att vi jobbat med dem tidigare. De nya är ofta bekväma för att de ser att vi jobbat med de andra stora. Det är en påtaglig skillnad jämfört med för ett år sedan", säger Oscar Werner.

Även om han betecknar 2016 som "ett jättebra år" pekar han på att det rör sig om en lågsiktig process. Sedan tidigare har Tobii sagt att bolaget siktar på att det ska finnas drygt 100 speltitlar med som stöder eyetracking vid slutet av 2017.

"Jag ser absolut inga problem med att nå den typen av siffror", säger Oscar Werner.

Att ni nu i mitten av februari ligger på 56 speltitlar, vad säger det i förhållande till målsättningen för 2017?

"Jag tycker nog vi ligger väldigt mycket på plan, i linje med vad vi sagt och vad vi har trott", säger Oscar Werner.

Mängden spel som har stöd för eyetracking är en viktig faktor som över tid driver ökad efterfrågan på speldatorprodukter med eyetracking.

Vad ser du framför dig på speldatorsidan under 2017?

"Vi tycker att vi har ett positivt momentum i hela vår affär. Det är som vi alltid säger, det är långsiktigt, men det blir jättestort om vi lyckas hela vägen", kommenterar Oscar Werner.

När Tobii släppte sitt bokslut i förra veckan uppgav vd Henrik Eskilsson för Nyhetsbyrån Direkt att bolaget ska fortsätta att gradvis bygga momentum och få acceptans inom speldatorområdet.

"Vi har som ambition att ta ytterligare design wins under 2017, men för att nå stora volymer krävs ytterligare teknikutveckling och fler och ännu bättre spelintegrationer", konstaterar han.

Tobii tjänar inga pengar direkt på att spelstudios tar fram spel med stöd för eyetracking. Intäkterna kommer i nästa led då Tobii säljer sina produkter till hårdvarutillverkarna och bland de avtal som hittills tecknats märks Dells Alienware, Acer och MSI.

Mats Torgander +46 8 5191 7915

Nyhetsbyrån Direkt


Tobii - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -