SÖDRA
LÄGRE VINST 3T UNDER "OMSTÄLLNINGSÅR" (Direkt)

2017-02-17 11:13

STOCKHOLM (Direkt) Skogskoncernen Södra rörelseresultat minskade med närmare 10 procent under det tredje tertialet 2016, jämfört med samma period ett år tidigare. Helårsresultatet mer än halverades.

För medlemmarna väntar en vinstdelning om 602 miljoner kronor för helåret, även det en rejäl minskning från fjolårets 1.002 miljoner.

Vd Lars Idermark är dock inte missnöjd med utvecklingen.

"År 2016 var ett omställningsår för Södra med stora förändringar genom offensiva investeringar och omstruktureringar. Mot den bakgrunden är rörelseresultatet under tredje tertialet /.../ ett styrkebesked och helårsresultatet /.../ helt i linje med förväntningarna", skriver han i bokslutsrapportens vd-ord.

Bakom resultatnedgången ligger bland annat lägre färdigpriser och lägre produktionsvolymer under året. Därtill har jämförelsestörande poster relaterade till omstruktureringsarbete tyngt resultatet.

Södra har genomfört flera stora investeringar vid sina massabruk med avsikt att förbättra lönsamhet och konkurrenskraft. Även sågverksverksamheten genomgår stora förändringar.

"Stora och komplicerade nyinvesteringar, som nu genomförts i våra massabruk, med snäva tidsmarginaler är alltid utmanade, men har i huvudsak gått enligt förväntan", skriver Lars Idermark.

Södra redovisar ett rörelseresultat om 452 miljoner kronor för det tredje tertialet (502). Helårsresultatet landade på 1.005 miljoner kronor (2.162).

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -