INGVES
FÖRSTÅR FI-CHEFENS FRUSTRATION, MEN RB SÄTTER RÄNTAN (Direkt)

2016-12-21 12:43

STOCKHOLM (Direkt) Riksbanken har att följa sitt regelverk när det gäller att bedriva penningpolitik, och därmed kan Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen inte räkna med något gehör för sina tankar om att Riksbanken bör "fundera på det penningpolitiska upplägget".

Det sade riksbankschefen Stefan Ingves vid en pressträff på onsdagen.

Erik Thedéen har i olika fora den senaste månaden uttryckt frustration om att andra aktörers policy påverkar Finansinspektionens uppdrag att hantera de förhöjda riskerna med hushållens skuldsättning. Det gäller skattepolitiken såväl som penningpolitiken, och han har antytt att Riksbanken kanske borde överväga att låta det ta något längre tid för inflationen att nå målet.

Stefan Ingves är dock inte redo att gå Erik Thedéen till mötes.

"Vi har inte resonerat över huvud med Finansinspektionen när det gäller svensk penningpolitik därför att det ankommer på direktionen att sätta räntan. Och i det avseendet följer vi till punkt och pricka det regelverk som existerar", sade han vid pressträffen.

Riksbankschefen tillade dock att han kan förstå Erik Thedéens frustration när det gäller att hantera bostadsmarknads- och bolånefrågorna.

"Beslutsrätten ligger ju inte på Finansinspektionen när det gäller de frågorna, så även han har ju svårt att hantera det på den kanten", sade han.

"Det är bara ytterligare ett sätt uttrycka just den här frustrationen över att vi har så enormt svårt att hantera frågor kring bostadsmarknaden i detta land - som sedan i sin tur påverkar vad som sker inom finansmarknaden och som tyvärr i ett dåligt scenario kan påverka tusentals hushåll väldigt negativt om man lånar för mycket", fortsatte Stefan Ingves.

Han beklagade att det har funnits, och finns än, en politisk ovilja att hantera de strukturella problemen på den svenska bostadsmarknaden.

"Men det är också så att med de regelverk som har vuxit fram över tiden så har man på den politiska sidan sett till att Riksbanken inte har något annat än räntan. Makrotillsynen ligger någon annanstans, och man har även svårigheter på den kanten att fatta beslut", sade Stefan Ingves.

Han noterade dock att frågan hade tagits upp vid det Finansiella stabilitetsrådets möte den 7 december. Enligt riksbankschefen var det då en bra diskussion i så måtto att alla var överens om att det finns bekymmer på bolånemarknaden och att dessa måste hanteras.

"Det är ju ett steg framåt, även om det går med myrsteg, i förhållande till tidigare när diskussionen snarare handlade om i vad mån det var ett problem eller inte. Vi har kommit ett steg på vägen, men sedan gäller det att göra något åt det", sade Stefan Ingves.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -