EOLUS VIND
REGERINGEN GER EJ TILLSTÅND I HANÖBUKTEN (NY) (Direkt)

2016-12-20 14:49

(Tilägg: Eolus Vinds kommentar med mera från femte stycket)

STOCKHOLM (Direkt) Blekinge Offshore AB, där Eolus Vind är majoritetsägare tillsammans med Vindin, har ansökt om tillstånd att uppföra en havsbaserad gruppstation för vindkraft. I dag, tisdag, beslutade regeringen att lämna avslag på ansökan.

Beslutet grundas på att parkens lokalisering skulle hindra Försvarsmaktens verksamhet i området i så pass stor utsträckning att den inte kan tillåtas enligt miljöbalkens bestämmelser, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Ansökan avsåg i första hand 700 vindkraftverk och i andra hand 350 verk inom ett vattenområde om 200 kvadratkilometer. Området ligger cirka fem kilometer sydost om Hanö i Sölvesborgs kommun och cirka tio kilometer söder om Tärnö i Karlshamns kommun.

"Riksdagen har tydliggjort att Sveriges försvarsambitioner ska öka. Då behöver försvaret kunna öva. Hanöbukten är ett av de strategiskt mest viktiga försvarsområden Sverige har. Regeringen har prövat detta ärende noga och kommit fram till att det i detta fall inte går att kombinera försvarsverksamheten med vindkraftverken", säger miljöminister Karolina Skog (MP) enligt pressmeddelandet.

Eolus äger 56 procent av Blekinge Offshore AB. Om projektet hade nått ända fram till byggnation skulle det medfört en investering på cirka 50 miljarder kronor, skriver Eolus Vind i ett pressmeddelande. Avslutandet av projektet uppges däremot inte att innebära några tyngre kostnader.

"Blekinge Offshore AB har kostnadsfört alla projektutgifter löpande och beslutet kommer därför endast få oväsentlig påverkan på Eolus resultat och kassaflöden", skriver Eolus Vind.

Mattias Magnusson +46 8 5191 7911

Nyhetsbyrån Direkt


Eolus Vind B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -