IMMUNE PHARMA
KNOPPAR AV CEPLENE, NYTT FÖRSÖK I USA - VD (Direkt)

2016-12-08 17:27

STOCKHOLM (Direkt) Immune Pharmaceuticals knoppar av cancerläkemedlet Ceplene och bildar ett nytt bolag som ska göra ett nytt försök att få in läkemedlet på den amerikanska marknaden. Det säger Immunes vd Daniel Teper till Nyhetsbyrån Direkt inför bolagets webbsända FoU-uppdatering klockan 17.00 på torsdagen svensk tid.

Bolagets aktie steg i går med drygt 70 procent utan att några nyheter hade presenterats. Kursuppgången beror enligt vd på att säljtrycket i Immunes aktie minskat och att investerare ser att det slumrande projektet Ceplene lever igen.

"Vi har åkt runt och mött investerare under de senaste månaderna och folk ser nu mer till de fundamentala faktorerna i bolaget än tidigare. Forsknings- och utvecklingsprojekten utvecklas snabbt och nu är bertilimumab vårt enda fokus", säger Daniel Teper.

Ceplene är ett immunstimulerande läkemedel som utvecklats mot akut myeloisk leukemi och är godkänt i Europa. 2012 utlicensierades läkemedlet till svenska Meda, som i år köptes upp av Mylan. Försöken på att lansera läkemedlet på den amerikanska marknaden gavs upp efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA krävt ytterligare en fas 3-studie, men nu ska försöken tas upp igen.

Under kvällens uppdatering ska Daniel Teper tala mer om avknoppningen av Ceplene i det nya bolaget där Immune Pharmaceutical blir största ägare. Nya pengar ska tas in för den fortsatta utvecklingen, hur mycket är ännu inte bestämt.

Vad gör att Ceplene har bättre chanser att nå USA nu?

"Vi publicerade en ny studie med Ceplene tidigt under 2016 som visade positivt resultat i progressionsfri överlevnad. Utvecklingen inkluderar test av biomarkörer och effekt kan ses redan efter sex veckor vilket är fördelaktigt i en hälsoekonomisk synvinkel", säger Daniel Teper och fortsätter:

"Därutöver ska vi under 2017 inleda en klinisk fas 3-studie där vi samarbetat med FDA kring studiedesignen", säger han.

Når Ceplene den amerikanska marknaden kan försäljningen överstiga 200 miljoner dollar, enligt Daniel Teper.

Vad gäller bertilimumab, som är den enda substans som kvarstår i Immunes portfölj framöver, pågår två studier inom olika indikationer där resultat väntas under 2017. Bolaget tog i november in 11 miljoner dollar från en befintlig investerare och ska under 2017 undersöka fler indikationer för bertilimumab.

Parallellt med utvecklingen för bolaget samtal med "flera potentiella partners", enligt Daniel Teper. Sannolikt täcker ett partnerskap samtliga indikationer som bertilimumab utvecklas inom i stället för att teckna avtal för olika sjukdomsområdet, menar han.

Spekulationer på marknaden lyfter frågan om Pfizer gör sig redo att sluka forskningsbolaget, men Daniel Teper vill inte kommentera marknadsrykten. Däremot intygar han att bolaget har en dialog med flera stora läkemedelsbolag, däribland Pfizer, men att det inte kommer att påverka informationen under kvällens FoU-uppdatering.

Anna Sundström +46 8 5191 7911

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -