ANDERSSON
EKONOMIN KAN BROMSA, BEHÖVER EJ KRASCHA (NY) (Direkt)

2016-11-21 11:13

(Tillägg: från tolfte stycket)

STOCKHOLM (Direkt) Finansminister Magdalena Andersson ser utsikter till att Sveriges ekonomiska tillväxt kommer att klara av att bromsa in försiktigt från de senaste åren som hon kallar för tillväxtmässigt extrema, snarare än att utvecklingen ska behöva sluta i en krasch.

"Det som ligger i prognoserna är ju en normal inbromsning efter att vi har haft två år med lite mer extrem tillväxt", säger Magdalena Andersson till reportrar.

Hon talade vid DI:s Strategi- och finansdag där man bland annat diskuterade de senaste årens låga ränteläge och den stigande skuldsättningen hos de svenska hushållen.

Enligt Magdalena Andersson är det inte ovanligt att man har konjunktursvängningar som inte slutar med en kraftig nedgång.

Finansministern lyfte vid seminariet samtidigt fram den stigande kinesiska skuldsättningen som ett orosmoln, med tanke på vilka problem som har följt av skulduppbyggnader i andra länder såsom Japan på 1980-talet och Spanien på 2000-talet.

Efter att Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet har obligationsräntorna stigit kraftigt, vilket bedömare bland annat har tillskrivit ökad sannolikhet för amerikansk finanspolitisk stimulans och inflation. Magdalena Andersson säger sig inte vara förvånad över att det har blivit en stor reaktion på obligationsmarknaderna efter valutfallet.

"Jag ska inte värdera marknaderna, men jag är inte överraskad av att reaktionen var kraftig", säger hon till reportrar. Huruvida de nu stigande obligationsräntorna kommer att påverka utsikterna framåt återstår att se, enligt finansministern. Ifall en ränteuppgång är oroande eller inte beror helt på vad den har för orsaker, resonerar hon.

Angående kronutvecklingen svarar hon ja på en fråga om huruvida den senaste tidens kronförsvagning kan hjälpa regeringen att uppnå sitt arbetslöshetsmål, samtidigt som försvagningen gör svenskar fattigare.

Om regeringen kommer att se ett budgetutrymme framöver skulle finansministern prioritera jobb och välfärd, säger hon vidare.

Det pågår en diskussion bland ekonomer om huruvida de senaste årens räntenedgång är konjunkturell eller strukturell. Magdalena Andersson noterar att ränteläget har sjunkit under i storleksordningen 30 år.

"Jag tycker att det här är något som är viktigt att fortsätta analysera och titta närmare på. Den demografiska utvecklingen går inte att bortse ifrån. Europa är en åldrande kontinent och det kan naturligtvis påverka. Något annat som är viktigt att diskutera är om den nya ekonomin kräver mindre insatt kapital och om det kan förklara lägre pris på kapital", säger finansministern.

Vidare hänvisar hon till den diskussion som har varit om huruvida vi går in i en period med lägre tillväxttakt och hur det kan påverka.

"Här är det viktigt att ekonomer fortsätter att analysera och studera det här noggrannare och se vad som kan finnas i bakgrunden", säger Magdalena Andersson.

Bankernas kvar-att-leva-på-kalkyler när kunder ansöker om bostadslån utgår från att dagens ränteläge är onormalt lågt. Samtidigt har boräntorna inte varit på de nivåer som kunderna testas för på ganska många år. Magdalena Andersson anser emellertid att det är bra att bankerna är noggranna. Det är viktigt att man amorterar när man har bostadslån, säger hon vidare.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -