USA
PANIK PÅ HUSMARKNADEN NÄR TRUMP TRYCKER UPP BOLÅNERÄNTOR (Direkt)

2016-11-15 10:11

STOCKHOLM (Direkt) Räntestegringen som skönjts sedan Donald Trump valdes till amerikansk president har fört upp amerikanska bolåneräntor över en psykologisk brytpunkt.

Det rapporterade CNBC sent på måndagen.

Genomsnittlig räntenivå på ett 30-årigt bundet bolån har rört sig över 4 procent, enligt statistik som CNBC tagit del av från Mortgage News Daily. De amerikanska bolåneräntorna har rört sig runt en halv procentenhet högre sedan Donald Trump valdes till amerikansk president.

"Situationen på marknaden är panikartad. Damage control. Folk försökte binda sina lån snabbt under förra veckan och möter nu ett tufft val att binda i dag eller hoppas på en rekyl. Många hoppades på en rekyl i förra veckan inför långhelgen, vilket vi uppenbarligen inte fick", sade Mortgage News Dailys operativa chef Matthew Graham till CNBC.

Ekonomerna på Mortgage Bankers Association bedömer nu att bolåneräntorna kommer att trenda högre än tidigare antaget. De kommer att utvärdera de politiska åtgärder som delges för att bedöma "inverkan för bostadsmarknaden och tillväxten överlag", citerar CNBC.

På statsobligationsmarknaden har såväl tioårig som trettioårig statspappersränta stigit med omkring 0,5 procentenheter på en knapp vecka till nivå runt 2,2 respektive omkring 3 procent.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -