EU-TOPPMÖTE
VALLONIEN ACCEPTERAR EU-AVTAL MED KANADA (Direkt)

2016-10-20 19:44

BRYSSEL (Direkt) Vallonien har accepterat en tolkningsförklaring om EU:s handelsavtal med Kanada och därmed kan alla 28 EU-länder acceptera avtalet.

Det uppgav EU-källor för Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen.

Valloniens regionparlament har hittills stoppat Belgiens godkännande. Frihandelsavtalet, kallat CETA, måste godkännas av samtliga EU-länder för att det ska kunna undertecknas och träda i kraft provisoriskt nästa år.

Överenskommelsen om ytterligare förtydligande att avtalet inte hotar EU-regler för miljö, arbetsrätt och konsumentskydd förhandlades fram av EU-kommissionen med Vallonien.

Utan Valloniens godkännande hotades EU:s toppmötet med Kanada den 27 oktober att ställas in, då Kanadas premiärminister Justin Trudeau ska underteckna avtalet i Bryssel.

Samtliga EU-länder måste nu godkänna ändringarna i tolkningsförklaringen. Det sker först vid ett möte för ländernas EU-ambassadörer på torsdagskvällen och sedan troligen under fredagen i en skriftlig procedur.

På väg in till EU-toppmötet sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att om avtalet med Kanada hotade bli EU:s sista handelsavtal om EU inte lyckas övertyga sina medborgare om fördelen med frihandel.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -