IRLAND
BÖR ANVÄNDA APPLE-MILJARDER ATT SÄNKA STATSSKULD (Direkt)

2016-08-31 16:15

BRYSSEL (Direkt) Enligt en rekommendation från EU:s finansministrar bör Irland använda Apples kvarskatt på 13 miljarder euro till att betala av på statsskulden.

Det uppgav EU-källor på onsdagen.

Formellt är dock Irlands regering är helt fri att bestämma vad pengarna ska användas till.

På tisdagen beslöt EU-kommissionen att Irlands skatteupplägg för Apple utgör otillåtet statsstöd. Därför är Apple skyldig Irland 13 miljarder euro i obetalda skatter.

"Irland kan göra vad de vill med pengarna. De går till statskassan", sade kommissionens talesman i konkurrensfrågor Ricardo Cardoso vid en briefing på onsdagen.

Men EU-källor påpekade att EU:s finansministrar i den landsspecifika rekommendationen i juni uppmanade Irland att använda alla oväntade extrainkomster till att accelerera sänkningen av statsskulden.

Dock nämnde ekofins rekommendation bara extrainkomster från högre tillväxt, lägre räntebetalningar och försäljning av tillgångar.

På grund av finanskrisen steg Irlands statsskuld från 42 procent av BNP 2008 till 120 procent 2012. Första kvartalet i år stod skulden i 80,4 procent, motsvarande 207 miljarder euro, enligt Eurostat.

Tretton miljarder euro skulle alltså utgöra 6,3 procent av skulden.

Både Irland och Apple sade på tisdagen att de tänker överklaga kommissionens beslut till EU-domstolen. Men trots rättsprocessen måste Irland kräva in pengarna omedelbart.

En möjlighet är att sätta pengarna på ett spärrat konto under processen, som dock tillhör staten.

Beloppet kan också minska om andra EU-länder vill beskatta vinster uppkomna i deras länder men som sedan flyttades till Irland.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -