RUSFOREST
ENGÅNGSPOSTER HJÄLPTE, MEN ÄVEN BÄTTRE KÄRN-RES -VD (Direkt)

2016-08-30 12:20

STOCKHOLM (Direkt) Skogsindustribolaget Rusforest rapporterade på tisdagsmorgonen ett positivt nettoresultat för det fjärde kvartalet i följd. Engångsposter i form av intäkter från försäljning av skogstillgångar gav dock en god hjälp på vägen i det säsongsmässigt svaga kvartalet.

"Vi har avyttrat olönsamma skogsarrenden, vilket ger intäkter i dag och reducerar kostnaderna på längre sikt", säger finanschef Gustav Wetterling till Nyhetsbyrån Direkt.

Denna försäljningsprocess har pågått en längre tid, men är nu i stort sett avslutad. Endast mindre finjusteringar kan återstå att göra.

"Vi har därmed optimerat vårt innehav av skogsarrenden så långt det går i dagsläget. Allt är inte av samma kvalitet, men nu ska vi arbeta för att utveckla våra tillgångar och förbättra lönsamheten ytterligare", säger vd Anton Bogdanov.

Även exklusive intäkterna från arrendeförsäljningen har resultatet dock förbättrats, jämfört med samma period i fjol, betonar bolagsledningen.

Rusforest redovisar ett resultat efter skatt på 1,4 miljoner dollar för det andra kvartalet (-1,6), inklusive intäkter om 2,1 miljoner dollar från arrendeförsäljningen.

Det underliggande ebitda-resultatet uppgick till 1 miljoner dollar, upp från 0,4 miljoner samma kvartal i fjol.

Avverkningen i området Ust-Ilimsk sker nu i egen regi, inte som tidigare genom arrendatorer.

"Det har gått som vi väntat, eller rentav något bättre", konstaterar Gustav Wetterling.

Vid Magistralny minskade produktionen emellertid rejält, med 76 procent jämfört med 2015.

"Delvis är det planerat, då vi avverkade ovanligt mycket i det första kvartalet - delvis hänger det samman med den tidiga våren som försvårade transporterna", säger Anton Bogdanov.

Försäljningen under kvartalet gynnades av en ökad försäljning till högpris- och högkvalitetsmarknaden Japan, men också av ett förbättrat läge i Kina. I Nordafrika var det dock fortsatt tufft och prismässigt var också Europa utmanande. För det tredje kvartalet väntas utvecklingen i allt väsentligt följa samma mönster.

Av delårsrapporten framgår att Rusforest ska "se över den långsiktiga tekniska strategin" för sågverksanläggningen i Magistralny.

"Vi har snart avslutat vårt avverkningsprojekt i Ust-Ilimsk och pelletsprojektet i Magistralny, och vill nu säkerställa att vi har rätt sågverksutrustning och strategi för framtiden i kärnverksamheten i Magistralny", säger Rusforests finanschef, utan att i dagsläget vilja gå in på vilken typ av investeringar som kan bli aktuella.

Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -