EU-TOPPMÖTE
FÖRLÄNGER RYSKA SANKTIONER, TAR UPP USA-AVTAL (Direkt)

2016-06-28 22:20

BRYSSEL (Direkt) EU kommer utan tvekan att förlänga de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland med sex månader.

Det stod klart efter EU-toppmötets diskussion om Ukraina, uppgav EU-källor.

EU-länderna har tidigare enats preliminärt på ambassadörsnivå. Men Frankrike och Italien flaggade då för att de ville ha en diskussion om sanktionerna på sikt, vilket kan betyda försök att mjuka upp sanktionerna.

Det formella beslutet kommer att fattas av ministrar senare.

På handelsområdet betonade tyska förbundskanslern Angela Merkel med flera vikten av att driva på förhandlingarna om TTIP-avtalet med USA.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker redogjorde för förhandlingsläget och sade att det går trögt på grund av att det är valår i USA. Troligen hinner man inte klart under president Barack Obamas mandatperiod, som löper ut i januari.

Samtidigt utlovade EU-toppmötet en stor diskussion om handelsfrågor till EU-toppmötet den 20-21 oktober. Då ska stats- och regeringscheferna diskutera den stora stålimporten från Kina och om Kina ska få status som marknadsekonomi - och det blir svårare att införa antidumpningstullar.

En annan handelsfråga som behöver debatteras är om EU ska stärka sina möjliga skyddsåtgärder.

EU-toppmötet godkände övriga ekonomiska skrivingar utan ändringar från tidigare utkast.

EU-länderna vill se en utvärdering av kommissionens stora investeringsplan inom EU, EFSI (den Europeiska Fonden för Strategiska Investeringar), innan man ger klartecken för en förlängning bortom slutdatumen 2018. Kommissionen vill att fonden ska förlängas. Förhoppningen var att den ska ge investeringar på 315 miljarder euro under 2015-2018.

EU-ledarna välkomnade också att finansministrarna har enats om en färdplan för att fullborda bankunionen.

Toppmötet uppmanade även telekomministrar och Europaparlamentet att skynda på införandet av den digitala inre marknaden. Dit hör kommissionens förslag om att kunna titta på digitalt innehåll på resa i andra EU-länder, stopp för geoblocking och sänkta kostnader för paketleveranser till andra EU-länder - av till exempel varor som köps på internet.

Andra åtgärder är att avskaffa roamingavgifter i grossistledet från juni 2017 och öka utbyggnaden av fast och trådlöst bredband.

EU bör också bli bättre på att samordna tidpunkter och villkor för utdelning av spektrumlicenser. Tjänsteleverantörer ska lättare få tillgång till marknader i andra EU-länder genom ett tjänstepass.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -