INDUTRADE
TROR INTE BOLAGET PÅVERKAS AV BREXIT KORT SIKT - VD (Direkt)

2016-06-24 16:38

STOCKHOLM (Direkt) De brittiska väljarnas stöd för ett utträde ur EU utgör en väckarklocka för unionen. Centralt i kommande förhandlingar är att inga försök görs att straffa Storbritannien för utträdet.

För Indutrade - som har 8-9 procent av sin omsättning i Storbritannien och på Irland, och som på senare år har ökat sin närvaro på ögruppen - blir de praktiska konsekvenserna för verksamhet och strategi dock sannolikt mycket begränsade.

Det säger vd Johnny Alvarsson till Nyhetsbyrån Direkt.

"Våra bolag i Storbritannien exporterar en stor del av vad de producerar, och det förändras inte av omröstningen. Jag tror inte att vår affär kommer att påverkas på något sätt på kort sikt", säger han.

Ni har köpt en rad bolag i Storbritannien de senaste åren. Kommer Brexit att leda till en förändring av förvärvsstrategin?

"Nej, det tror jag inte. Vi fortsätter att leta bolag och nya investeringar där är nära förestående", säger Johnny Alvarsson.

Utslaget i omröstningen var en överraskning för Indutradechefen, som dock tror att marknaderna kommer att stabiliseras på lite sikt.

"Jag hade nog trott att man till sist skulle rösta för att stanna kvar i EU. Europa har dock sett kriser förr och livet går vidare. På kort sikt skakas marknaderna om, men om ett halvår ser det förmodligen rätt normalt ut igen", säger han, men betonar att läget är osäkert och att ingen med säkerhet kan säga vad som kommer att hända.

Förhoppningsvis ser EU resultatet som en väckarklocka, menar Johnny Alvarsson.

"Det är en klar signal om att politiken måste ändras på flera områden för att man inte ska få en rad nya problem."

Avgörande för den framtida ekonomiska utvecklingen blir hur förhandlingarna om Storbritanniens utträde hanteras.

"Det är en stor ekonomi och beroendet av EU är ömsesidigt. Det viktiga nu är att några tjänstemän i EU inte får för sig att försöka straffa Storbritannien, det är något som Europas ekonomi inte har råd med. Jag hoppas att förnuftet segrar och att det här hanteras på ett bra sätt", säger Johnny Alvarsson.

Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt


Indutrade - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -