NEW YORK
STEGVIS RÄNTEHÖJNING SÄGER YELLEN, BANK UPP,S&P +0,4% (Direkt)

2016-05-27 23:21

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna avslutade fredagens börshandel på veckohögsta nivå. Wall Street riktade sin uppmärksamhet mot Janet Yellen, som i sitt tal på Harvard uttryckte att räntan bör höjas stegvis de kommande månaderna.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,3 procent till 17.873. S&P 500, som upplevde sin största veckouppgång sedan mars, steg 0,4 procent vid 2.099. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,7 procent till 4.933.

Omkring 840 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade drygt 1.500 miljoner aktier omsatts.

Den stora punkten på agendan för börshandeln på fredagen var Yellens tal på Harvards universitet. Fed-chefen framförde att det är lämpligt att "gradvis och försiktigt höja räntan" inom de kommande månaderna. Den amerikanska börsen sjönk initialt på uttalandet, men mycket marginellt för att sedan återhämta sig igen. Dollarn stärktes till sin högsta nivå på två månader, medan priset på amerikanska stadspapper backade något.

"Vi väntar på mycket statistik de kommande veckorna, vilket Yellen har i åtanke i kvällens tal. Vår tro är att vi kommer att se två räntehöjningar i år. Att det blir redan i juni verkar inte troligt i och med Brexit-omröstningen, men juli framstår som mer sannolikt", sade Nadia Lovell, aktiespecialist på JP Morgan Private Bank i New York, till Bloomberg News.

Telekom och bank var bäst i klassen, med storbankerna Bank of America och Citi Group som indexhöjare. Telekombolaget Verizon Communications klättrade nästan 1 procent, efter en överrenskommelse med sina två arbetsfackföreningar som markerade slutet på en 44-dagars lång strejk av anställda.

Bland dagens vinnare tillhörde skönhetsbolaget Ulta Salon Cosmetics & Fragrance som rusade 8,5 procent. Detta efter att ha uppgett att intäkterna i det tredje kvartalet kommer överstiga analytikernas förväntningar.

En stegring upplevde även Hewlett Packard, men med 5 procent. Bolaget rapporterade högre försäljningssiffror än förväntat i kvartalet, vilket gillades av marknaden.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 2 punkter till 1,85 procent.

Mikaela Österberg +46 8 5191 7910
Nyhetsbyrån Direkt


Bank Of America - I dag

{point.key}

HP - I dag

{point.key}

Verizon Communications - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -