POLITIK
M SATSAR 20 MDR KR PÅ INTEGRATION, SKOLA OCH TRYGGHET (Direkt)

2016-05-02 07:33

STOCKHOLM (Direkt) Integrationen är vår tids ödesfråga och Moderaterna satsar därför i sin budgetmotion uppemot 20 miljarder kronor på reformer för fler jobb och bättre integration, mer kunskap i skolan och ökad trygghet.

Det skriver Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

De konstaterar att redan 2020 väntas utanförskapet, enligt regeringens beräkningar, omfatta nära en miljon personer. Att bryta utanförskap kräver reformer och en vilja att se, förstå och ta sig an de utmaningar som finns i Sverige.

Grunden för att fler ska få sitt första jobb är att arbete alltid ska löna sig. Genom förstajobbet-avdraget blir det mer lönsamt att ta det allra första jobbet. Det ger en vanlig familj där båda jobbar cirka 3.500 kronor extra per år. Dessutom gör Moderaterna en riktad satsning för dem som i dag har försörjningsstöd och som börjar jobba.

Drivkrafterna för jobb behöver också stärkas för asylsökande och nyanlända, i dag möter de starka marginaleffekter. Ett fribelopp på 60.000 kronor bör införas när asylsökande börjar jobba några timmar i veckan, så att varje intjänad krona inte blir en förlorad krona i dagersättning.

För att kunna ta ett jobb behöver de som i dag står utanför arbetsmarknaden rustas bättre. Moderaterna föreslår nya yrkesutbildningar med ett skarpt jobblöfte i slutet. De vill också införa en ny anställningsform, förstajobbet-anställningen, där nyanlända och unga utan tillräcklig utbildning kan kombinera jobb och utbildning.

I vårmotionen satsar Moderaterna vidare på högre lön för skickliga lärare. Utöver den lönehöjning på tre miljarder kronor som nu byggs ut, tillför vi en halv miljard kronor så att mer än var femte lärare med pedagogisk högskoleexamen kan få möjlighet till en förstelärartjänst med högre lön.

För att öka tryggheten behövs 2.000 nya poliser i Sverige.

Moderaterna skriver även att Sveriges offentliga finanser ska tillbaka till överskott.

"För att bryta med den utgifts- och lånepolitik som regeringen driver, finansieras våra reformer fullt ut och vi kommer snabbare tillbaka till överskott. Under budgetperioden sparar vi cirka 29 miljarder kronor på lägre kostnader för bidrag och migration", skriver Moderaterna.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -