Ecoclime
Ecoclime tar sikte mot miljardmarknader med offensiv nyemission (Finwire)

2016-04-14 10:55
Ecoclime Comfort Ceilings vd Lennart Olofsson presenterade bolaget vid en investerarträff i Göteborg arrangerad av InWest Corporate Finance på onsdagskvällen.

Bolaget tar nu in 18,0 miljoner kronor genom en riktad publik nyemission om 3,0 miljoner aktier till en teckningskurs på 6 kronor per aktie. Det finns även en överteckningsemission som kan tillföra ytterligare 5,0 miljoner kronor. Teckningstiden pågår och löper till fredag den 15 april.

Ecoclime köpte i mars Evertech Energy Solutions och Suncore och har sedan tidigare värmeväxlaren ETX för att styra inomhusklimatet. Den patenterade värmeväxlaren är i plast och är billig att tillverka. Den är brandklassad som gips trots att den är en plastprodukt. Ecoclime har inlett ett samarbete med HSB och Riksbyggen som ska visa att mer än 70 procent av värmen i spillvattnet kan återvinnas och användas för uppvärmning av tappvarmvatten och värme i fastigheter.

Med förvärven kan bolaget nu erbjuda ett komplett energieffektiviseringsprogram riktad till fastighetsmarknaden, för såväl termisk energidistribution som termisk energiåtervinning och tillverkning. Bolaget går nu in på marknaden för fastighetsautomation baserad på IoT, Internet of Things.

Ecoclime siktar främst in sig på komfort- och densitetslösningar inom ROT-marknaden för kontorsfastigheter byggda före 1990. Evertech har en bredare marknad med inriktning på såväl kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter.

De årliga marknadsvolymerna bedöms för Ecoclime vara värda 3,5 miljarder kronor avseende ROT-marknaden för komfortprodukter och för Evertech 11,0 miljarder kronor för varmvatten och värmeförsörjning. Ecoclimes plan är att nå 0,5 procent av marknadsvolymen på 2-3 års sikt och ytterligare 1,5 procent på 5-6 års sikt.

Lennart Olofsson framhåller att bolaget kan erbjuda det bästa inomhusklimatet, effektivare energiåtervinning och smartare fastighetsautomation. Bolaget har en produktmarginal på 30 procent på sina komponenter, säger Lennart Olofsson.

Ungefär hälften av kapitaltillskottet ska väntas för en offensiv marknadsexpansion. Bolaget fick en fråga angående emissionskostnaderna som inklusive kontant garantiersättning beräknas uppgå till 3,5 miljoner kronor, motsvarande 19 procent av emissionsbeloppet. Lennart Olofsson besvarade frågan med att om Ecoclime får in pengarna så kan bolaget göra satsningar som motiverar garantikostnaderna för nyemissionen.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Ecoclime Group B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -