På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NORDEA
FLER JURISTPARTNERS ÄN MOSSACK FONSECA, "HÄLFTEN KVAR" (Direkt)

2016-04-07 13:39

STOCKHOLM (Direkt) Medierna har lagt för stor del av skulden på Nordea i Panamahärvan. Det sade bankens vd Casper von Koskull vid en pressträff på torsdagen.

"Jag vill inte bagatellisera något, men fokus har hamnat på oss och man överdriver vår inblandning. Av kanske 100.000 fall har vi färre än 100, det är en mycket liten andel", sade han.

Enligt banken härrör fallen i Ryssland från en period när Nordea hade en strategi för att expandera i landet. Strategin har dragits tillbaka och banken arbetar med att ta sig ur dessa engagemang, vilket dock väntas ta en tid.

Mossack Fonseca är inte den enda aktören inom offshorebolag som Nordea haft affärer med. Enligt Snorre Storset, som nyligen blev chef för Nordeas Wealth Management, har ungefär hälften av de affärer Nordea är inblandat i gjorts tillsammans med Mossack Fonseca.

Den andra hälften har genomförts ihop med andra juristbyråer, som liknar Mosasck Fonseca, och är alltså hittills okänd för allmänheten.

I samband med torsdagens presskonferens citerade SVT-journalister mailkorrespondens, där Nordeaanställda skriver om 151 Panamaföretag där en stängning övervägs. Dessa mail skickades så sent som 2013 - flera år efter att Nordea ska ha påbörjat sin genomgång av offshorebolagen.

Nordeas beslut att helt klippa kontakterna med Mossack Fonseca togs enligt Casper von Koskull efter en bedömning av flera faktorer, som tillsammans gav en bild av ett företag som arbetar "i gråzonen".

"När jag ser deras klientlista är det inget jag skulle släppa in", sade Casper von Koskull.

David Djuphammar +46 8 5191 7913
Nyhetsbyrån Direkt


Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -