På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NORDEA
AKTIESPARARNA SER RISK FÖR MILJARDBOT, VD SÄGER INGET (Direkt)

2016-04-07 13:09

STOCKHOLM (Direkt) Nordea hade den första kontakten med Finansinspektionen med anledning av Panama-härvan tidigt i måndags morse. Sedan dess har Nordea och FI haft en regelbunden dialog om affären.

Det sade Nordeas vd Casper von Koskull vid en välbesökt presskonferens på torsdagen, med anledning av bankens inblandning i offshoreaffärer kopplade till den panamanska juristbyrån Mossack Fonseca.

"Jag vill inte säga någonting om böter", svarar han på Nyhetsbyrån Direkts fråga om hur han ser på risken att FI straffar banken igen - året efter rekordboten på 50 miljoner kronor för bristande arbete mot penningtvätt.

Aktiespararnas marknadsbevakningschef Albin Rännar ser dock en tydlig risk att FI bötfäller Nordea än en gång. Och i så fall kan det bli riktigt kännbart: det gamla beloppstaket på 50 miljoner kronor har avskaffats sedan Nordea bötfälldes senast, och nu är taket i stället 10 procent av bolagets omsättning.

"När Nordea redan har slagit i det gamla bötestaket, borde FI ta i ytterligare nästa gång. Det kan bli fråga om miljardbelopp. Rent allmänt är det värre när en sådan här sak händer en gång till, och detta verkar värre än det banken fick böta för tidigare", säger Albin Rännar till Direkt.

På presskonferensen ställdes också en fråga till Casper von Koskull om han är orolig för att Nordeas banktillstånd är i fara. Bank-vd:n ville inte heller kommentera detta. Men Albin Rännar konstaterar att tillståndet egentligen borde vara nästa steg, om samma regler har brutits på nytt.

"Man kan väl konstatera att Nordea räddas av sin storlek och att de anses för stora för att låtas gå omkull", säger han.

David Djuphammar +46 8 5191 7913
Nyhetsbyrån Direkt


Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -