Saniona
Saniona tecknar avtal med Medix om behandling av fetma med tesofensine och Tesomet (Finwire)

2016-02-18 09:04
Danska forsknings- och utvecklingsbolaget Saniona har ingått ett utvecklings- och kommersialiseringssamarbete med det mexikanska läkmedelsbolaget Productos Medix. Medix ges ensamrätt att utveckla och kommersialisera tesofensine och Tesomet i Mexiko och Argentina. Det framgår av ett pressmeddelande.

Medix kommer att finansiera och ansvara för den kliniska utvecklingen och registreringsansökningar i de båda länderna. Medix avser att inleda kliniska fas 3-studier med tesofensine för fetma senare i år.

Saniona behåller alla rättigheter till tesofensine och Tesomet i resten av världen. Medix kommer att göra en initial betalning på 1,25 miljoner dollar, motsvarande cirka 10,5 miljoner kronor till Saniona, följt av regulatoriska milstolpsbetalningar och tvåsiffriga royalties på produktförsäljning.

"Vi är mycket glada över möjligheten att utveckla och introducera tesofensine och Tesomet för Sanionas räkning i Mexiko och Argentina. Vi planerar att inleda kliniska fas 3-studier för tesofensine, som har visat enastående effektivitet och god tolerabilitet i kliniska fas 2-studier vid fetma, ett allvarligt hälsoproblem i Mexiko. Vi avser också att inleda kliniska fas 2- och 3-studier med Tesomet som anses ha ytterligare fördelar för vissa patienter och med potential
att expandera marknaden för fetma och dess följdsjukdomar som typ 2-diabetes", säger Carlos López Patan, vd för Medix.

Sanionas vd Jørgen Drejer ser stora möjligheter med samarbetet.

"Samarbetet är helt i linje med vår strategi att kombinera stora ambitioner med low burn rate. Det är ett betydande steg för Saniona som tar oss närmare marknaden. Medix har visat ett starkt engagemang för att utveckla och kommersialisera helt nya behandlingsmetoder för övervikt och fetma, ett område där de har varit marknadsledande i Mexiko under flera år. Genom att initiera kliniska fas 3-studier med tesofensine för fetma kan Medix bli först med att introducera en av Sanionas produktkandidater till marknaden. Det kan genom royalties på produktförsäljning i Mexiko och Argentina leda till en stabil intäktsström till Saniona på medellång sikt. Dessutom kommer Saniona ha exklusiva rättigheter att använda de kliniska data som utvecklas av Medix i resten av världen", säger Jørgen Drejer.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Saniona - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -