REDERI
BOTTENREKORD FÖR BALTIC DRY, FLERA RISKERAR LÄGGAS NED (Direkt)

2016-01-18 12:02

STOCKHOLM (Direkt) Många rederier riskerar nedläggning under 2016 om inte priserna för torrlast vänder upp från rekordlåga nivåer.

Det säger en analytiker till den norska tidningen Dagens Næringsliv.

De största fartygen, capesize, drar inte in mer än 3.000 dollar om dagen, med driftskostnader uppemot 7.000 dollar. Inte sedan 1980-talet har intjäningen varit så låg. Bankerna försöker nu driva in sina pengar.

"Problemet är att de flesta torrlastrederier inte kommer att överleva 2016 om priserna fortsätter att vara låga. Bankerna pressar på för att förmå företagen att betala tillbaka lån. Vi kommer nog att få se en omläggning av lån och av åtaganden att bygga nytt - och det finns behov av ytterligare eget kapital i många börsbolag", säger fartygsanalytikern Frode Mørkedal på norska Clarksons Platou Securities, till tidningen.

Branschkonsulter hos Drewry Maritime Equity Research tror inte på någon ljusning under de närmaste 18 månaderna, med hänvisning till inbromsningen i Kina, skriver den danska nyhetsbyrån Ritzau Finans.

I en analys från förra veckan lyfter konsulterna ut det danska rederiet DS Norden som ett rederi rustat att klara hårda tider, jämte konkurrenterna Pacific Basin, Diana Shipping och Navios Maritime Holding. Värre ser det ut för Star Bulk Carriers, Scorpio Bulkers och Golden Ocean.

Det danska rederiet Norden har enligt ett pressmeddelande på måndagsmorgonen sålt fartyget Nord-Energy, klassat som capesize - och sänker därmed vinstprognosen för 2015. Men Danske Banks analytiker Finn Bjarke Petersen ser ingen dramatik. Aktiemarknaden har sedan tidigare räknat in avyttringen i förväntningarna, säger han till danska nyhetsbyrån Ritzau Finans.

Branschens index Baltic Dry har fallit till en lägstanivå på 383 punkter, från toppnoteringen 11.793 punkter 2008.

http://i.direkt.se/160118/522686501.png

Källa: Infront.

David Hässler +46 8 5191 7916
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -