Zenergy
Flyktingkris skapar stort intresse för Zenergys moduler från Migrationsverket och utlandet - vd (Finwire)

2015-12-30 13:30
Zenergy, som huvudsakligen tillverkar byggbodar med ett patenterat byggelement, fick för nyligen beställningar på HVB-bomoduler till ett värde på sammanlagt 10 miljoner kronor. Zenergys bomoduler ska uppföras för HVB-boende liksom ensamkommande flyktingbarn.

Intresset är även stort från andra aktörer på området och vd Olle Magnusson som för diskussioner med Migrationsverket tror att det här bara är början:

- Den här presskommunikén vi skickade ut häromveckan var för att berätta att vi börjat leverera HVB-boenden till kunder. Det kan handla om både privata aktörer och kommuner. I samband med att vi tecknar sådana här avtal innefattar det flera komponenter där själva modulerna är en del och service och underhåll en annan. Efterfrågan är ju som alla vet jättestor, säger Olle Magnusson i en intervju med Finwire.

Hur många moduler gällde den här ordern på 10 miljoner kronor?

- Ja, alltså, det är ett fyrtiotal moduler. Om jag minns rätt var det 33 på den ena och sju på den andra.

Och service och underhåll ingår i det?

- Nej, det gör det inte. Tio miljoner är vad vi tar för våra moduler, cirka. Så service och underhåll tillkommer.

Vilka är kunderna?

- Det kan jag inte säga just nu.

Om jag förstår rätt är det både privata aktörer och kommuner?

- Ja, den efterfrågan vi har kommer från både privata aktörer och kommuner. Just i det här fallet är det en mix av både privata och kommuner.

Och ni har fler sådana här affärer på gång?

- Ja, som jag sa: efterfrågan är jättestor. Vi har många offerter ute, diskussioner och möten. Nu senast skrev vi att vi kommer leverera under första kvartalet men det är nog så att vi kommer leverera redan i januari. Så håller vi på flytta till nya fabrikslokaler för att kunna öka vår kapacitet.

Är Migrationsverket en av de aktörer ni samtalar med?

- Ja, men de har inget med den här presskommunikén med de 10 miljoner kronorna att göra.

Och det handlar om att de ska köpa moduler?

- Nja, det fungerar inte så. Migrationsverket går alltid via kommunen som ansöker om medel från Migrationsverket. Och Migrationsverket är angeläget om att hitta leverantörer med auktoriserade produkter som lever upp till lagar och förordningar runt brand och ventilation och annat som vi uppfyller.

Kan du mellan tummen och pekfingret och från höften uppskatta hur mycket pengar det skulle röra sig om Migrationsverket nappade på det här och började rekommendera er?

- Det vill jag inte ha en uppfattning om. Eller det är klart att jag har, men jag vill inte uttala en siffra. Det är mycket stora volymer.

Har ni produktionskapacitet för det?

- Nej, vi kan aldrig tillfredsställa det själva. Vi strävar efter att öka vår produktionskapacitet från 500 till mellan 1.500 och 2.000 på årsbasis. Målet måste vara att fylla fabriken och sedan tar vi oss gärna an ytterligare utmaningar.

Er affärsidé handlar ju egentligen om att förse byggindustrin med manskapsbodar, påverkar det här ert fokus på något sätt?

- Vår affärsidé är ju att bygga kring det här patenterade byggelementet, och vi kommer fortsätta erbjuda dem åt byggmarknaden. Vi är ju huvudleverantör åt Skanska. Sedan har olika sorters boendelösningar ända från början ingått i strategin. Det är bara det att det här segmentet till HVB-boenden expanderar tack vare de ensamkommande flyktingbarnen.

Den riksbekante skivbolagsdirektören Bert Karlsson som även erbjuder flyktingboenden och drift av dem via sitt bolag Jokarjo har uppgett att han har en marginal på tio procent, hur ser era marginaler ut?

- Jag vill inte uttala mig om marginalen på det, men den är bra. Tillräckligt bra för att vi ska tycka att det här är intressant. Får vi förtroendet där så finns det ju en enorm möjlighet att få en bra position på marknaden eftersom kraven på HVB-hem är så speciella. Det har även gjort att vi fått förfrågningar från både Tyskland och Norge när det gäller liknande anläggningar, avslutar Olle Magnusson.

Marcus Ålsnäs
Nyhetsbyrån Finwire

Zenergy B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -