BÖRS
EQT KÖPER ITALIENSK STORKUND TILL ARCAM (Direkt)

2015-12-28 09:25

STOCKHOLM (Direkt) Riskkapitalbolaget EQT, som har Investor som ankarinvesterare, har tecknat avtal om att köpa italienska Lima, en tillverkare av ortopediska implantat.

"EQT har följt Lima i nästan tio år och vi har imponerats av bolagets tillväxt och av dess starka ledning. Vi är nu angelägna om att stödja Lima i nästa fas av bolagets utveckling", skriver EQT i ett pressmeddelande dagen före julafton.

Lima beskrivs som en pionjär vad det gäller att använda additiv tillverkning, även kallat 3D-printning, för att framställa ett brett spektrum av ortopediska implantat i titan. Bolaget har omkring 750 anställda.

För produktionen använder Lima bland annat svenska Arcams system för additiv tillverkning, vilket gjort bolaget till en av Arcams största kunder.

Lima beställde i december 2014 fem så kallade EBM-system från Arcam och hade innan dess åtta Arcamsystem i sina fabriker. Under 2015 har Arcam i huvudsak rapporterat orderingången i samband med kvartalsrapporterna, varför det inte är känt om Lima gjort ytterligare beställningar.

EQT och Limas ledning har till synes aggressiva planer för framtiden.

"Vi är glada över att fortsätt Limas framgångshistoria med EQT som ny ägare och strategisk partner", kommenterar Limas vd Luigi Ferrari, som intygar att hela ledningen står bakom ägarbytet, samtidigt som han lyfter fram EQT:s globala nätverk och tillgång till kapital.

Säljaren, investmentbolaget Ardian, bekräftar att EQT är en lämplig strategisk partner för att ta bolaget till en ny nivå, "med målet att bli en global marknadsledare inom den ortopediska industrin".

Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -