Midsona tonar ned risk med riskakor - vd (Finwire)

2015-09-29 16:52
Barn under sex år ska inte äta riskakor alls, och inte ris och andra risprodukter mer än fyra gånger i veckan, uppger Livsmedelsverket idag.

Anledningen är att det finns arsenik i ris- och risprodukter. Och mest av allt i riskakor.

Peter Åsberg som är vd för börsnoterade Midsona som bland annat äger varumärket Friggs - och som har riskakor i sitt sortiment - accepterar Livsmedelsverkets (SLV) rekommendation:

- Vi tar givetvis resultaten på stort allvar och ska analysera dem och förhålla oss till Livsmedelsverkets rekommendation, sedan får man komma ihåg att de produkter som testats inklusive alla våra produkter ligger inom EU:s föreslagna gränsvärden som träder i kraft den 1 januari 2016.

Fråga: Hur kommer SLV:s rekommendation påverka er?

- Det är väldigt svårt att bedöma, som vi skrev i vårt pressmeddelande är ungefär 6 procent av vår försäljning riskakor, så det är en ganska begränsad del av vår totala försäljning, och vi ligger som sagt under EU:s gränsvärden, men det är svårt att säga i det här läget.

Fråga: Enligt SLV är medelvärdet för oorganisk arsenik i risprodukter 42 mikrogram per kilo, för riskakor 152 mikrogram per kilo, och för era ekologiska riskakor 182 mikrogram per kilo, vad säger ni om det när en orolig kund ringer?

- Som jag sa, och det skriver Livsmedelsverket på sin hemsida: alla produkter inklusive våra ligger under EU:s gränsvärden. Även om riskakor innehåller högre halter ska man komma ihåg att riskakor väger väldigt lite och att varje riskaka därmed har väldigt lite påverkan. Oorganiskt arsenik tas upp ur grundvattnet och det är svårt att påverka. Det gäller alla jordbruksprodukter.

Fråga: Men om en granne till dig frågar om hen kan fortsätta ge riskakor till sin treåring, vad säger du då?

- Livsmedelsverket skriver på sin hemsida att man inte ska vara orolig om ett barn ätit riskakor. Sedan är det ju så att de kommit med en rekommendation om att barn under sex år inte ska äta riskakor. Innan vi analyserat det här vidare måste vi givetvis förhålla oss till deras rekommendation.

Fråga: Det vill säga att ni stödjer rekommendationen tills vidare?

- Vi accepterar rekommendationen, det måste vi ju göra. Sedan är det här nyheter för oss och vi vill undersöka resultatet mer i detalj, vilka analysmetoder de använt och så vidare, men självklart accepterar vi deras rekommendation.

Fråga: Kan ni göra något åt arsenikhalten i era produkter?

- Vi har ju kontinuerliga mätningar på det här och vi ligger som sagt under de föreslagna gränsvärden som EU satt upp och som gäller från januari 2016, men vi får se vad vi kan göra ytterligare för att få ned halterna.

För den oroliga kunden rekommenderar han andra delar av bolagets sortiment, som innehåller en högre andel majs.

- Alla våra produkter är säkra och bra enligt den EU-standard som finns. Sedan har vi alternativ i form av produkter med högre majsinnehåll.

Dagens nyhet har fått aktien att backa 4,5 procent till 27,50 kronor.

Marcus Ålsnäs
Nyhetsbyrån Finwire

Midsona B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -